Denník N

Najvyššie postavená Slovenka v Bruseli: Spájanie sa s populistami je rituálna samovražda EÚ

Katarína Mathernová je zástupkyňou generálneho riaditeľa v tej časti Európskej komisie, ktorá sa venuje krajinám východného partnerstva. Foto - Archív K. M.
Katarína Mathernová je zástupkyňou generálneho riaditeľa v tej časti Európskej komisie, ktorá sa venuje krajinám východného partnerstva. Foto – Archív K. M.

Po spojenectve s Le Penovou sa bude hnutiu Sme rodina ťažšie vysvetľovať, že nie sú krajná pravica, vraví Katarína Mathernová.

Najvyššie postavená Slovenka v Bruseli Katarína Mathernová má v Európskej komisii na starosti krajiny východného partnerstva. Rozprávali sme sa:

  • ako v Bruseli prežívajú európske voľby,
  • o zmenách, ktoré prinesú do europarlamentu populisti,
  • aké budú najsilnejšie európske témy,
  • o spájaní sa Kollárovej strany Sme rodina s európskymi radikálmi,
  • ako na ňu zapôsobili poradcovia čerstvo zvoleného ukrajinského prezidenta
  • a o rozšírených mýtoch o Bruseli a Rusku.

O týchto európskych voľbách sa často hovorí, že budú prelomové. Vnímajú to tak aj v Bruseli?

Áno, vyzerá to tak, pretože sa všeobecne predpokladá, že Európsky parlament po nich bude oveľa fragmentovanejší než doteraz. Budú prelomové aj z hľadiska nových veľkých tém na najbližšie roky, pri ktorých bude európsky vektor veľmi dôležitý. Hovoríme o klimatických zmenách aj o mieste Európy vo svete. Hneď na začiatku budú europoslanci konfrontovaní s vytváraním nového sedemročného rozpočtu. Bude sa to pritom diať v situácii, keď vypadne veľký čistý platca – Veľká Británia. Bude to oveľa zložitejšie.

A napriek brexitu v európskych voľbách budú predsa len Briti kandidovať…

Je to úplné nóvum. Krajina, ktorá rozhodla pred tromi rokmi o vystúpení z EÚ, teraz musí zostaviť eurokandidátku. A Nigel Farage so svojou stranou Brexit ich môže vyhrať. Pritom on sám, hoci dlho bojoval za brexit,  po úspešnom referende utiekol z politiky. Teraz do nej vstupuje znova. Veľké strany sú roztrieštené a on to môže veľmi ľahko využiť. Aj preto tieto voľby budú veľmi dôležité. Dúfam preto, že volebná účasť na Slovensku bude vyššia a nebudem musieť znova v Bruseli vysvetľovať, prečo ju máme najnižšiu v EÚ. To sú veci, ktoré sa sledujú.

Prečo Slovákov nezaujímajú európske voľby?

Je to ťažko uchopiteľné aj pre ľudí zvonka – že prečo práve krajina, ktorá má takú vysokú podporu pre členstvo v EÚ, má pocit, že do európskej politiky nechce, nemôže alebo nevie zasahovať.

Nesúvisí to trochu aj s populárnym mýtom o bruselskom diktáte?

To je vskutku jeden z populárnych mýtov o EÚ, ktorý sa šíri bez toho, aby sa chápali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Rozhovory

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie