Denník N

Akvarista: Vo zverimexe vám nemajú prečo dobre poradiť, dnes letia akváriá s kamerami a wifi

Prírodné akvárium v Lisabone má dĺžku 40 metrov. Foto - Flickr.com/Kent Wang
Prírodné akvárium v Lisabone má dĺžku 40 metrov. Foto – Flickr.com/Kent Wang

Ten, kto sa cíti ako veľký chlap, si často zvolí žraloky alebo jedovaté raje. Dizajnérskej duši zase pôjde o zladenie farieb a pokojnú atmosféru, vraví o najnovších trendoch v akvaristike český odborník Tomáš Macháček.

Prenesenie prírodnej scenérie pod hladinu akvária. To je cieľ prírodných akvárií – japonského smeru akvaristiky (z anglického nature aquarium), ktorý pripomína pestovanie bonsajov či zenové záhrady. Aj napriek svojim prísnym pravidlám sa tento štýl rozšíril na všetky svetadiely a konajú sa v ňom už aj majstrovstvá sveta.

Otcom prírodných akvárií je Takashi Amano, vášnivý japonský akvarista a profesionálny fotograf prírody. Do jeho skonu pred tromi rokmi s ním udržiaval kontakt aj český akvarista Tomáš Macháček. Akváriá sú jeho celoživotnou vášňou, a keď o nich hovorí, je vo svojom živle.

Čo by som mal robiť, keď si zmyslím, že chcem mať akvárium ako od Takashiho Amana?

Najprv by som sa spýtal, prečo ho chcete. A potom, či tušíte, čo všetko s tým súvisí. Len veľmi málo ľudí totiž vie, čo a prečo chce, a ešte menej ich má predstavu, čo je pre to potrebné urobiť. Akvárium je trochu väčšia veda než kúpiť si psa.

Takže nestačí ísť do zverimexu a kúpiť si pekné rybičky, akvárium, pár rastlín a nejakú techniku, ktorú mi tam poradia?

Zase záleží na tom, čo od toho čakáte. Ak chcete len uspokojiť naliehanie detí, pokojne to tak môžete urobiť. Ak však chcete akvárium, ktoré sa stane súčasťou interiéru vášho bytu, musíte na to ísť inak.

Takže nezostáva iné, len sa opýtať – ako?

Najskôr musíme prísť na to, čo by ste naozaj chceli mať. Pretože vy sám to ešte fakt neviete.

Ale viem! To prírodné akvárium. Niekoľko druhov farebných rýb, skalu a k tomu nejaké kvetiny…

Lenže takto sa prírodné akvárium nezakladá. Je to podobné, ako keby ste chceli do japonskej záhrady vysadiť, ja neviem, napríklad ruže a okolo nich urobiť asfaltové cestičky. Záhrada by to potom bola, to áno, ale už nie japonská. Prírodné akvárium nekladie dôraz na ryby, ale na celok. Tieto akváriá prenášajú pod hladinu kus zeme nad hladinou. Trebárs hory, stromy, celé scenérie. Ryby v nich predstavujú vtáky, takže ich veľkosť musí byť k okoliu tak akurát. Čo znamená, že najčastejšie sú tam ryby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Rozhovory

Veda

Teraz najčítanejšie