Denník N

Právo podozrievať Brusel

Zdroj – Pixabay
Zdroj – Pixabay

Posttraumatická stresová porucha je stav, ktorý vzniká v reakcii na náhlu traumatickú udalosť ohrozujúcu integritu človeka.

Sedím vo vlaku. Čítam v novinách, že my sme Európa. Hreje ma to pri srdci. Oproti mne živo diskutujú muž a žena v zrelom veku. Kvalitné šaty, kultivovaný slovník. Hovoria s obdivom o sile Orbána a Kaczynského, že nepodliezajú Západu, o hypotékach požierajúcich väčšinu ich platov, o platoch, ktoré majú nemeckí a francúzski kolegovia oveľa vyššie. O trápení malých živnostníkov, o nanútených normách likvidujúcich farmárov a že ten Brusel, to je už skoro ako Moskva kedysi.

Kopce Považského Inovca sa za oknom vlaku pomaly rozpúšťajú do nížin a mňa schytí nutkanie im to vysvetliť. Správne zvoleným osvetovým jazykom a s misionárskym plameňom v srdci dodať chýbajúce informácie o tom, koľko nešťastných opatrení nezapríčinil Brusel, ale my sami skrze našich reprezentantov. A že pretrvávajúca nerovnosť životnej úrovne v rôznych štátoch Únie je najmä dôsledkom nášho predchádzajúceho štyridsaťročného ekonomického sklzu.

Zastavím sa. Mám skúsenosť, presvedčovanie tu nefunguje. Chce sa mi aspoň zrevať, zobuďte sa, veď to my sme Európa. Zdržím sa aj toho. Čo ak by počuli niečo úplne iné? Napríklad, že na nás ide Európa.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie