Denník N

Doteraz jej je zle, keď cíti mlieko. Poľskom hýbe film o pedofilných kňazoch

Jeden z kňazov vo filme, za ktorým po rokoch prišla jeho obeť. Reprofoto - N
Jeden z kňazov vo filme, za ktorým po rokoch prišla jeho obeť. Reprofoto – N

Jedna obeť sa pokúsila o samovraždu, druhá prestala jesť. Režisér natočil aj stretnutia po rokoch zneužívaných ľudí s kňazmi, ktorí im ublížili.

Anna Misiewiczová je 39-ročná žena, ktorá sa po rokoch vracia do dediny, kde vyrastala. Chce navštíviť kňaza, ktorému ako sedemročná pomáhala v domácnosti. Dievčatá mu umývali riad, no Annu si obľúbil a zavolal ju hore do izby zrátať peniaze zo zvončeka.

Keď boli osamote, kňaz sa jej dotýkal na prsiach a jej rukou masturboval. „Stále opakoval: ešte, ešte, ešte. Keď skončil, vyšiel z izby a tváril sa, že sa nič nestalo,“ hovorí.

Anna hovorí, že zo sexuálneho zneužívania kňazom má dodnes nočné mory. „Kňaz často pil mlieko a jeho pachuť mi zostávala v ústach. Dodnes, keď cítim vôňu mlieka, je mi zle,“ hovorí v dokumente, ktorý v týchto dňoch hýbe Poľskom.

Na Youtube ho zverejnili v sobotu, za tri dni si ho pozrelo vyše 11 miliónov ľudí.

Tvárou v tvár

Kňaz, ktorého v dokumente Tomasza Sekielskeho Nikomu to nepovedz (Tylko nie mów nikomu) nazvali iba Jan A., je bývalý farár z Topoly a jeho tvár zahmlili. Dnes je už na dôchodku a Anna ho navštívi v sprievode producenta Mareka, ktorý sa vydáva za jej manžela. Ťažkú konfrontáciu nahráva na skrytú kameru.

Anna kňazovi povie, že sa jej v siedmich rokoch dotýkal na intímnych miestach a zničil jej život. Kňaz si chytá tvár, odíde na toaletu. Po chvíli sa prizná.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie