Denník N

Hitlerov fanúšik Magát podporil kandidáta za ĽSNS. Spájame národné sily, napísal Uhrík

Marián Magát a Marián Mišún, kandidáti za ĽSNS v roku 2016 na baneri, ktorý po medializácii najprv zjemnili a potom úplne odstránili. Zdroj - blog J. Benčíka
Marián Magát a Marián Mišún, kandidáti za ĽSNS v roku 2016 na baneri, ktorý po medializácii najprv zjemnili a potom úplne odstránili. Zdroj – blog J. Benčíka

Kotleba sa pred eurovoľbami spojil so známymi extrémistami. Popierač holokaustu Magát, radikál Mišún, či „vodca“ Slovenskej pospolitosti Škrabák nahrali video na podporu Lukáša Kopáča, ktorý kandiduje za ĽSNS.

Marián Magát sa svojím obdivom k Adolfovi Hitlerovi nikdy netajil. V roku 2013 podľa zistení blogera Jána Benčíka napísal, teraz citujeme, že Hitler bol „mierotvorca, skveli ekonom, recnik a clovek so srdcom na spravnom mieste“. Dlhé roky spochybňuje holokaust, alebo ako hovorí Magát, „oficiálnu verziu o holokauste“.

Pred voľbami 2016 vyjadril svoje sympatie k nacizmu aj symbolicky, keď sa nechal napísať na kandidátku ĽSNS pod číslom 88, čo je medzi neonacistami známy akronym pre pozdrav Heil Hitler.

Volieb do Európskeho parlamentu sa teraz Magát nezúčastňuje, kandidátku ĽSNS však podporil propagačným videom, v ktorom sa tituluje ako „občiansky aktivista“.

Spolu s niekoľkými ďalšími radikálmi sa v nahrávke prihovára za krúžkovanie nestraníka Lukáša Kopáča, organizátora krajne pravicových podujatí, ktorý je štvorkou na Kotlebovej kandidátke.

Videonahrávku, na ktorej hovorí Magát a ďalších sedem Kopáčových podporovateľov, zdieľal aj Kotlebov poslanec a ďalší kandidát v eurovoľbách Milan Uhrík. V statuse napísal, že Kopáč je jedným z „nezávislých kandidátov, osobností a odborníkov“, ktorým na kandidátke poskytli miesto. „Zjednotili sme národné sily,“ vysvetlil Uhrík.

Magát je jedným z ôsmich ľudí, ktorí na videu podporili Lukáša Kopáča, číslo 4 na kandidátke ĽSNS.

Okrem Magáta vo videu vystupuje aj Marián Mišún, ktorý si pred voľbami 2016 robil kampaň spolu s Magátom pomocou plagátu s pracovnými tábormi, alebo spevák Jaroslav Pagáč alias Reborn, ktorý pravidelne koncertuje na Kotlebových podujatiach.

Ďalšou tvárou z videa je Jakub Škrabák, „vodca“ občianskeho združenia Slovenská pospolitosť, ktorý chodieva vzdávať úctu Jozefovi Tisovi a na otázky o deportáciách Židov počas druhej svetovej vojny odpovedá, že nie je historik.

„Osoby, ktoré vystupujú na tomto videu, sú dlhodobo známe v prostredí pravicového extrémizmu a nijako sa netaja obdivom k totalitným ideológiám,“ hovorí Daniel Milo z organizácie Globsec, ktorý dlhodobo sleduje slovenskú extrémisticku scénu.

Video na podporu Kopáča zverejnili len necelý týždeň po tom, čo Najvyšší súd zamietol návrh na rozpustenie ĽSNS. Členovia Kotlebovej strany po tomto rozsudku nemusia mať obavy, že by generálna prokuratúra na nich spísala v dohľadnom čase nový podnet.

„Pre tých, čo po výroku Najvyššieho súdu pochybujú o tom, či sú ĽSNS pravicoví extrémisti, je toto video jasným dôkazom. Ponúka výkvet slovenskej neonacistickej scény. Toto je skutočná tvár a názory ľudí, ktorí majú zastupovať Slovensko v Európskom parlamente,“ dodal Milo.

Spevák Jaroslav Pagáč alias Reborn na jednom z pochodov proti migrantom. Foto N – Tomáš Benedikovič

Magát: zakrpateli im gule

Marian Kotleba sa dlhé roky nemal problém s radikálmi ukazovať. Práve z ich prostredia vyšiel, než z pochodov v uniformách Hlinkovej gardy postupne vyrástol na parlamentného politika.

Ešte v júni 2015 vystupoval na známom pochode „proti islamizácii Európy“ v Bratislave, ktorý skončil napadnutím účastníkov cyklistických závodov a útokmi na moslimskú rodinu pred železničnou stanicou, na ktorú v afekte reval aj dnešný poslanec Milan Mazurek.

Tento pochod s niekoľkotisícovou účasťou organizoval Kopáč. Kotleba sa vtedy na pódiu prejavoval úplne ináč než dnes, keď sa snaží osloviť čo najširšie spektrum ľudí.

Účastníkov oslovil pozdravom „pekný biely deň“. Keď dav začal o europoslankyni za Smer skandovať „Beňová je k*rva špinavá“, Kotleba s úsmevom odvetil: „Povedali ste to za mňa.“

Na pódiu sa striedal aj s Magátom či Mišúnom, takáto spolupráca však po parlamentných voľbách skončila

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie