Denník N

Odomkli sme: Overovali sme päť tvrdení v Kotlebovej petícii za referendum o vystúpení z EÚ

Nie je pravda, že EÚ rozvrátila slovenské poľnohospodárstvo; nie je pravda, že sme prišli o suverenitu; ani nie je pravda, že nás EÚ chce ekonomicky zničiť.

Krátko po britskom referende o vystúpení z Európskej únie oznámila ĽSNS Mariana Kotlebu, že sa pokúsi zorganizovať rovnaké referendum na Slovensku. Ako prvá politická strana tak začala robiť konkrétne kroky k tomu, aby Slovensko opustilo Európsku úniu.

O vystúpení z NATO hovorili už viacerí a medzi nimi aj fašisti zo slovenského parlamentu. Kotleba a jeho ľudia však prví spustili kampaň o „slexite”.

Majú bilbordy so sloganom Najvyšší čas vystúpiť z EÚ! a začali so zberom podpisov za referendum. Na vyhlásenie referenda ich potrebujú až 350-tisíc, s čím môžu mať problém. Vlani hovorili o desiatkach tisícov podpisov, zbierali ich aj na rôznych mestských a dedinských jarmokoch a kultúrnych akciách.

Idú v skutočnosti proti jasnej väčšine obyvateľov Slovenska. V čerstvom Eurobarometri sa na jar 2019 ľudí pýtali, ako by hlasovali v referende o odchode z EÚ: iba 11 percent zúčastnených zo Slovenska povedalo, že by hlasovali za odchod, 69 percent by bolo za zotrvanie v Únii. Najčastejšie by za odchod hlasovali v Česku (24 percent).

Teraz ukážeme päť argumentov, ktoré používa ĽSNS v kampani za vystúpenie z Európskej únie, postupne ich všetky vysvetlíme, ukážeme, čo kotlebovci zamlčali a v čom zavádzajú.

Všetkých päť tvrdení je uvedených v petícii za vyhlásenie referenda, ktorú ĽSNS zverejnila v júli 2016.

1. Právo Európskej únie je v Ústave Slovenskej republiky nadradené slovenským zákonom

Toto tvrdenie je pravdivé, aj v slovenskej ústave sa píše, že „právne záväzné akty Európskych spoločenstiev a Európskej únie majú prednosť pred zákonmi Slovenskej republiky“.

ĽSNS však už nedodala, že

Európska únia

Hoaxy a propaganda

Mýty o EÚ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie