Denník N

Reportér Tomáš Forró o konflikte na Ukrajine: Po čase sa mi úplne rozbil kompas, kto je v tejto vojne dobrý

Tomáš Forró v Donbase na kontaktnej línii. Foto – Tomáš Forró
Tomáš Forró v Donbase na kontaktnej línii. Foto – Tomáš Forró

Ukrajinci vás zoberú na miesta, kde uvidíte následky ničenia proruskými silami. Ale stačí, keď sa pohnete o 900 metrov na opačnú stranu, a môže to byť naopak, hovorí reportér Denníka N Tomáš Forró, ktorému vyšla kniha Donbas – svadobný apartmán v hoteli vojna.

Keby som povedal, že ste vojnový reportér, mal by som pravdu?

Ja si o sebe nepredstavujem, že som vojnový reportér. Nie je to hlavná časť mojej práce. Keď treba ísť na kontaktnú bojovú líniu, tak tam idem, rovnako ako do nejakej krízovej oblasti. Nie je pre mňa rozhodujúce, že to je vojna. Cieľom vojnového reportéra je ukázať vojnu v priamom prenose a nie som si istý, či to je to najdôležitejšie. Či sa dozviete to podstatné o konflikte, keď dostanete svoju pravidelnú dávku násilia a krvi pri raňajkách. Sú dôležitejšie veci, ktoré sa dejú ďalej v pozadí.

Keď sa povie vojna, ja sám si predstavím výbuchy, znetvorené telá, lietajúce guľky a krv. Ak ste teda nechceli písať o tomto, ako ste chceli čitateľovi sprostredkovať vojnu na Donbase?    

Možno to bude znieť čudne, ale to, o čom hovoríte, je nudné do istej miery.

To znie strašne.

Ja viem, je to strašné, ale tie veci sa opakujú. Zabíjanie a utrpenie sú vždy také isté. Zásadná otázka pre vojnového reportéra, ktorý žije s vojakmi v zákopoch, je, aký materiál odtiaľ prinesie. Určite to nebude pravda o tom, prečo vojna vznikla. Už len otázka, kto naňho strieľal, môže byť strašne klamlivá. Stalo sa to niekoľkým mojim kolegom. Keď prídete na kontaktnú líniu a nepriateľ o vás vie, vaša smrť môže byť využitá na politické a propagandistické účely. Stávate sa do istej miery súčasťou propagandistickej mašinérie. Niekto na vás začne strieľať. Ani vy, ani vojaci, ktorí s vami zomierajú,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie