Denník N

Niekto sa vám nedovolal na WhatsApp? Možno sa vám práve do mobilu dostali hekeri

V izraelskej firme NSO tomu hovorili technika bez jediného kliku. Do WhatsApp sa ich softvérom dalo nabúrať aj bez vášho pričinenia. Foto - TASR/AP
V izraelskej firme NSO tomu hovorili technika bez jediného kliku. Do WhatsApp sa ich softvérom dalo nabúrať aj bez vášho pričinenia. Foto – TASR/AP

WhatsApp vyzýva užívateľov, aby si nainštalovali jeho najnovšiu verziu. Hekeri s izraelským softvérom cez appku dokázali ovládať kameru a mikrofón mobilu.

Nemuseli ste urobiť vôbec nič. Nešlo o žiadne sociálne inžinierstvo. Žiadne klikanie na malvérové linky či nainfikované prílohy v emaili. Pre hekerov ste sa stali ľahkým terčom už len tým, že ste si do mobilu stiahli messenger WhatsApp.

Jedna z najobľúbenejších komunikačných aplikácií na svete, ktorú už pred piatimi rokmi používala viac ako miliarda užívateľov, sa stala ľahko zraniteľnou. Stačilo, ak hekeri pri svojom útoku použili špionážnu techniku izraelskej firmy NSO.

Chybu v aplikácii priznali jej vývojári, ktorí vyzvali ľudí na stiahnutie novej, bezpečnejšej verzie WhatsAppu. Ak túto aplikáciu používate, skontrolujte si na mobile, či nepoužívate ešte tú zraniteľnú, staršiu verziu. Alebo prejdite rovno na bezpečnejší messenger.

IT experti napríklad dlhodobo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hekeri a kyberbezpečnosť

Vražda Džamála Chášukdžího

Svet

Teraz najčítanejšie