Denník N

Lucia Ďuriš Nicholsonová: Budem kandidovať v eurovoľbách a o rok aj do Národnej rady

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová sa v prípade zvolenia bude rozhodovať medzi liberálnou a eurooptimistickou frakciou ALDE a konzervatívcami a reformistami, s ktorými bol v klube Richard Sulík.

V rozhovore s Luciou Ďuriš Nicholsonovou sa dočítate:

  • ako je spokojná so zvolením Zuzany Čaputovej,
  • čo si myslí o vzťahu Borisa Kollára s populistami na čele so Salvinim a Le Penovou,
  • čo si myslí o treste pre Orbánovo Maďarsko,
  • či pôjde k liberálom alebo konzervatívcom a reformistom,
  • ako teraz vychádza so Sulíkom,
  • či sa obáva Kiskovej politickej strany.

Prečo kandidujete do Európskeho parlamentu? Patríte medzi najznámejších politikov SaS, ste podpredsedníčkou parlamentu a SaS má  šancu byť v budúcej vláde.

Z niekoľkých príčin. Jednou je, že sme mali pocit, že by bolo dobré trochu potlačiť prvú trojku kandidátky. Mám predsa len nejaký výtlak a mohlo by to byť osožné pre SaS, ktorá si trúfa na tri mandáty. Druhou vecou je, že by som sa rada niekam posunula. Mám pocit, že počas ôsmich rokov v opozícii to bola často márnosť nad márnosť. Výnimkou bol, samozrejme, rok a pol, počas ktorého som mala možnosť ovplyvňovať veci ako štátna tajomníčka. Tam sme to však mali rozplánované na štyri roky a vláda padla veľmi rýchlo. Ak chce človek robiť poslaneckú prácu naplno, celý sa do toho vloží. To som aj robila a dosť som veci prežívala.

Čo tým prežívaním myslíte? 

Prežívala som sociálnu skrivodlivosť voči matkám s chorými deťmi, korupciu. A potom sa má človek prizerať, ako mu návrh, ktorý to má riešiť, zmietnu zo stola. Tretí dôvod možno patrí aj na prvé miesto: mám po krk vojen, ktoré rozdúchavajú muži s dotknutými egami ako Danko, Číž a Blaha. Toto rozsievanie nenávisti a urážky ma stáli veľa energie. Necítim sa v tomto kolektíve dobre. Aj v Európskom parlamente sa nájdu rôzne indivíduá, ale je to tam rozptýlenejšie. A keď si mnohí ľudia myslia, že sa ich Brusel netýka, nie je to pravda, lebo 50 percent legislatívy ide z EÚ.

To, čo vám robil Danko, pokračuje?

Nie. Nemá to žiadne pokračovanie. Prakticky spolu nekomunikujeme. Akokoľvek negatívne sa to zdalo, pre mňa bolo pozitívnym mementom, že sa odkryl v tej téme s tou Cigánočkou zo SaS-ky, ktorá na mňa nebude vyskakovať. A odvtedy sú naše vzťahy na bode nula.

Zle vám teda už nerobí?

Nie. A takto to malo byť už od začiatku. Od začiatku sa štylizoval do polohy, že je môj nadriadený, šéf a bude mi hovoriť, čo môžem a nemôžem robiť. Túto hru som neprijala, a preto sa v ňom hromadila zlosť voči mne.

Pomery v SaS ste v minulosti opakovane kritizovali. Nie je vaša kandidatúra zároveň pokusom o únik z tejto strany?

Únik určite nie. Vy ste dávali Martinovi Poliačikovi a Jozefovi Mihálovi nálepku, že sú so mnou nejaké krídlo v SaS.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Slovensko

Teraz najčítanejšie