Denník N

Viac ako polovica opýtaných Slovákov verí, že farmafirmy taja liek na rakovinu

Ilustračné foto – Fotolia
Ilustračné foto – Fotolia

Vedci zo SAV merali konšpiračné, pseudovedecké a paranormálne presvedčenia Slovákov. Viac ako polovica respondentov napríklad súhlasila s názorom, že migrácia do EÚ je vyvolaná zámerne s cieľom poškodiť európske krajiny a ich kultúru.

Tretina opýtaných Slovákov a Sloveniek má najnižšiu dôveru k vede a v najvyššej miere sa hlási k antivedeckým postojom (škála s 13 položkami od úplne nesúhlasím [1] po úplne súhlasím [6] – čím vyššie skóre, tým silnejšie antivedecké postoje).

Vyplýva to z online prieskumu, ktorý minulý rok robila psychologička Vladimíra Čavojová a jej kolegovia v rámci projektu Sociálna analýza Slovenska.

Odborníčka pôsobí na Ústave experimentálnej psychológie, ktorý je súčasťou Centra spoločenských a psychologických vied Slovenskej akadémie vied.

Prevažujú antivedecké postoje

Až dve tretiny ľudí (68,9 percenta) mali skôr antivedecké postoje a ak si mali vybrať medzi „sedliackym rozumom“ či intuíciou na jednej strane a vedou na strane druhej, vybrali si to prvé.

Prieskumu sa zúčastnilo niečo vyše tisíc ľudí vo veku od 18 do 86 rokov.

Ľudia s najnegatívnejším postojom k vede mali zároveň najhoršie výsledky v teste vedeckých poznatkov a teste kognitívnej reflexie. Tá spočíva v schopnosti uprednostniť pomalé analytické myslenie pred intuitívnou odpoveďou, ktorá sa ponúka automaticky, no je nesprávna.

Niekedy sa testuje nasledujúcou úlohou: tenisová raketa a loptička stoja spolu 110 eur. Raketa stojí o sto eur viac ako loptička. Koľko stojí loptička?

Intuitívna odpoveď je 10 eur, no ide o chybu. Správny výsledok – 5 eur – vedia tí, ktorí sa nenechajú unášať svojimi prvotnými pocitmi a pri riešení sa spoliehajú na zdĺhavejšiu analýzu.

Denník N písal v minulosti o štúdii, čo ukázala, že ľudia, ktorí veria na paranormálne javy, dosahujú v analytickom myslení horšie výsledky a pri riešení problémov vychádzajú skôr z intuície.

Veda nie je intuitívna. Foto – Fotolia

Veda nie je intuitívna

„Nevýhodou vedy je, že nie je intuitívna,“ povedala pre Denník N Čavojová a dodala: „Intuíciu netreba zatracovať, no na druhej strane má tú nevýhodu, že je zaťažená rôznymi chybami a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Homeopatia

Omyly mysle

Pseudoveda

Veda

Teraz najčítanejšie