Denník N

Stromček prosil Kočnera o pomoc. Ako generálny manažér Smeru skončil

Šéfom projektu obchvatu Bratislavy bol na strane štátu od začiatku nominant Smeru Viktor Stromček. Foto N - Tomáš Benedikovič
Šéfom projektu obchvatu Bratislavy bol na strane štátu od začiatku nominant Smeru Viktor Stromček. Foto N – Tomáš Benedikovič

Viktor Stromček náhle odišiel z funkcie generálneho manažéra Smeru – iba krátko pred európskymi voľbami. Dôvodom môžu byť aj jeho správy s Kočnerom, ktoré popieral.

Keď sa jeho meno objavilo pred mesiacom a pol v uznesení o obvinení Mariana Kočnera medzi osobami jemu blízkymi, protestoval. Hovorca Smeru Ján Mažgút vtedy vyhlásil, že generálny manažér Smeru Viktor Stromček tvrdil, že „s Marianom Kočnerom neudržiava žiadny vzťah a určite by k nemu nikdy nešiel na raňajky ako niektorí iní, stále aktívni politici“ – s odkazom na Richarda Sulíka.

Vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej však ukázalo, že Stromček klamal. Denník N získal jeho komunikáciu s Kočnerom z júna 2017, v ktorej ho Stromček prosí o pomoc pri policajnom vyšetrovaní.

Stromček už nie je generálnym manažérom strany. Vydržal ním byť približne rok – končí krátko pred eurovoľbami. Smer ho vymazal zo svojej webovej stránky. Topky napísali, že vo funkcii náhle skončil.

Stromček odmieta vysvetliť, o akom vyšetrovanom prípade sa rozprával s Marianom Kočnerom, a hovorí, že jeho odchod zo strany bol dlho vopred plánovaný:

„Už v roku 2015 som oznámil, že po úspešnej realizácii najväčšieho investičného projektu v strednej Európe odídem v roku 2018 z verejného života do súkromnej sféry. Po dohode s vedením strany Smer na jeseň minulého roku som svoj odchod z politiky oddialil na obdobie po skončení a vyhodnotení prezidentských volieb. A presne v duchu tohto rozhodnutia som k 30. 4. 2019 ukončil svoje pôsobenie na pozícii generálneho manažéra strany. Taká je skutočnosť a všetky iné dôvody, s ktorými prišli niektoré médiá, sú čistými špekuláciami postavenými na vode.“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Smer

Viktor Stromček

Slovensko

Teraz najčítanejšie