Denník N

Chystá Trump konflikt s Iránom? Skončilo by sa to horšie ako vojna s Irakom, varujú experti

Lietadlová loď USS Abraham Lincoln. Foto - TASR/AP
Lietadlová loď USS Abraham Lincoln. Foto – TASR/AP

USA posilňujú vojenskú prítomnosť v Perzskom zálive, experti aj EÚ varujú pred rizikom vojenskej akcie.

Vyslaná lietadlová loď a bombardéry B-52 i rakety Patriot do Perzského zálivu, debata prezidenta Donalda Trumpa s jeho bezpečnostnými poradcami o možnom nasadení 120-tisíc vojakov v regióne a stupňujúca sa rétorika Bieleho domu proti režimu ajatolláhov.

„Súdiac podľa vonkajších znakov, Spojené štáty a Irán sa znepokojivo priblížili ku konfliktu,“ napísal Washington Post vo svojej analýze o potenciálnom strete týchto krajín. Podľa amerických novín by to zďaleka nebolo ako vojna v Iraku – bolo by to horšie.

Napätie medzi oboma krajinami sa zvýšilo presne rok po tom, ako Trump jednostranne vystúpil z dohody s Iránom o jeho jadrovom programe, a Teherán sa v týchto dňoch rozhodol, že prestane rešpektovať časť dohody, ktorú EÚ aj Rusko považujú stále za dobrú a hodnú dodržiavania.

Napätie v Perzskom zálive

Debata o konflikte, ktorý by sa mohol skončiť vojnou, sa vedie v čase, keď sa v oblasti Perzského zálivu objavili viaceré prípady sabotáže v ropnom priemysle. Dva saudské tankery aj nórska loď boli poškodené. Mohol by byť za tým Irán?

David Gardner z Financial Times si myslí, že podozrenie, že je za nimi Teherán, je na mieste – mohlo by to byť varovanie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iránsky jadrový program

Svet

Teraz najčítanejšie