Denník N

Zo Zámku do Ameriky. Kafka Band nový album podľa slávnej knihy predstaví aj v Bratislave

Uvidíme, kam nás táto loď zavezie, hovorili pred piatimi rokmi, keď spravili vlastnú verziu románu Zámok. Prepojili v nej všetky svety, ktoré majú radi. Literatúru s hudbou a vizuálmi. Vidieť to naživo je zážitok. Na pódiu sedem ľudí a za nimi pôsobivá videoprojekcia.

Koncertujú skôr v divadlách a na literárnych festivaloch, prechádzajú z nemčiny do češtiny, hlavný spevák je známy výtvarník a za druhým mikrofónom stojí známy spisovateľ. Ale ešte známejší je niekto iný. Ten, z ktorého kníh vo svojich pesničkách vychádzajú a koho meno si dali aj priamo do názvu kapely. A hoci sú všetci dosť vyťažení, stále si na ňu vedia nájsť čas.

Kafka Band práve vydal druhý album Amerika a vo štvrtok 16. mája ho príde predstaviť aj na Slovensko. V lete 2016 predstavili na festivale BRaK v Bratislave svoj debut Zámok, teraz prídu na pozvanie tej istej akcie s novinkou a lídri kapely opäť predstavia aj vlastné projekty.

Zrazu je tu iná kapela

Meno Jaromír 99 nájdete v komiksoch Alois Nebel, Zátopek alebo Zatím dobrý o bratoch Mašínovcoch. Jaromír Švejdík je však nielen kresliar s výrazným rukopisom, ale aj spevák a autor pesničiek. Prvýkrát sa na českej hudobnej scéne zviditeľnil ako front­man kapely Priessnitz, neskôr v projekte Umakart.

Už dlho spolupracuje so spisovateľom Jaroslavom Rudišom (Nebo pod Berlínem, Grandhotel, Národní třída), postava výpravcu Aloisa Nebela z česko-poľsko-nemeckého pohraničia je tiež ich dielom. A keď Jaromír dostal ponuku kresliť Kafkov Zámok, paralelne začala vznikať aj druhá verzia slávneho románu.

Švejdík s Rudišom vybrali z knihy desať príbehov, z ktorých sa stalo desať piesní. Nahrali ich spolu s kamarátmi muzikantmi, kapelníkom a producentom sa stal gitarista Dušan Neuwerth (Tatabojs, Umakart). Zámok bol akustický folkrock „s hospodským šramlem“, v ktorom sa prelína nemčina s češtinou a z recitovania do spevu. Bola to skôr melodráma, čítanie do hudby než klasické piesne.

Amerika predstavuje úplne iný Kafka Band. Elektronickejší, pestrejší zvukovo aj obsahovo. Je to viac než len hudba k predstaveniu, ktorú si od kapely objednalo divadlo v Brémach. Jaroslav Rudiš zistil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie