Denník N

Prvý mladý exprezident: Kiska si z paláca do straníckej politiky prinesie doživotnú ochranku aj oslovenie „pán prezident“

Andrej Kiska. Foto N - Tomáš Benedikovič
Andrej Kiska. Foto N – Tomáš Benedikovič

Prezident sa ochranky teoreticky môže aj vzdať. Kiska nehovorí, či to po svojom odchode z úradu urobí.

Prvý slovenský prezident v novodobej histórii Michal Kováč končil vo funkcii v roku 1998 a mal 68 rokov. Jeho nástupca Rudolf Schuster v roku 2004 opúšťal palác v 70-ke. Ivan Gašparovič po desaťročnom mandáte odchádzal v roku 2014 do dôchodku ako 73-ročný.

Po 15. júni bude mať Slovensko novú bývalú hlavu štátu. Andrej Kiska sa však nezaradí medzi „exprezidentov sedemdesiatnikov“. V úrade skončí ako 56-ročný politik, ktorý navyše ohlásil záujem kandidovať do parlamentu so svojou novou stranou.

Ak by uspel a stal sa napríklad poslancom, bude to celkom nová situácia. Zákon aj politická tradícia rátajú skôr s tým, že sa z prezidentského paláca odchádza „na dôchodok“. Exprezidenti poberajú doživotnú rentu vo výške poslaneckého platu, majú nárok na ochranku a služobné vozidlo.

Z pohľadu protokolu im zostáva aj oslovenie „pán prezident“. Andrej Kiska by bol prvým, kto by si všetko toto mohol priniesť do poslaneckej lavice.

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Fico už Kiskovi ochranku pripomenul

Fakt, že súčasnému prezidentovi aj po odchode z funkcie zostáva ochranka, tento týždeň na tlačovke pripomenul expremiér Robert Fico.

Kým

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Kiska

Slovensko

Teraz najčítanejšie