Denník N

Prečo by mal Assange privítať svoje vydanie do Švédska

Julian Assange zdraví svojich stúpencov z balkóna ekvádorského veľvyslanectva. Foto - TASR/AP
Julian Assange zdraví svojich stúpencov z balkóna ekvádorského veľvyslanectva. Foto – TASR/AP

Švédsky súdny systém sa umiestňuje na popredných priečkach svetových rebríčkov, čo by malo zmenšiť strach zakladateľa WikiLeaks z politického prenasledovania.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Švédsko pred niekoľkými dňami znovu otvorilo vyšetrovanie údajného znásilnenia, ktorého sa mal dopustiť zakladateľ WikiLeaks Julian Assange.

Ak môže byť minulá prax nejakým návodom, tak nie je vysoká pravdepodobnosť, že ak ho vydajú zo Spojeného kráľovstva do Švédska, nakoniec nebude usvedčený. A potom sa budú musieť USA, ktoré chcú Assangea dostať pred tamojšie súdy pre obvinenia z krádeže vládnych dokumentov, pokúsiť o jeho vydanie v rámci švédskeho súdneho systému.

Lepšie ako anglosaské krajiny

Výskumníci veľmi dobre poznajú fenomén „opotrebovania“ v prípadoch znásilnenia. Ako prvé treba povedať, že polícia sa dozvie len časti zo všetkých prípadov. Vyšetrovanie a proces má niekoľko fáz a tie „prežije“ menej a menej prípadov. Jedna metaštúdia z roku 2009, ktorá sa zamerala na problematiku tohto trestného činu v piatich po anglicky hovoriacich krajinách, ukázala, že napríklad v Spojených štátoch sa skončí usvedčením 67 percent prípadov znásilnenia či pokusu oň. Ale v Spojenom kráľovstve a Kanade je to už len 50 percent. Lenže to stále hovoríme iba o prípadoch, keď ich obete obetovali svoj čas, snahu a rozhodnosť tomu, aby svoje kauzy posúvali vpred. Vedkyne Kathleen Dalyová a Brigitte Bouhoursová z austrálskej Griffith University, ktoré štúdiu napísali, odhadli, že priemerný podiel prípadov, ktoré sa skončia usvedčením, je v týchto krajinách nakoniec len 15 percent.

Niektoré skupiny venujúce sa obetiam znásilnenia tvrdia, že väčšinu prípadov obete v skutočnosti ani len nenahlásia, takže spomínané číslo znamená, že takmer všetci útočníci – v USA 995 z tisícky – vyviaznu bez trestu. Aspoň tak to tvrdí organizácia Rape, Abuse and Incest National Network. No Švédsko je známe tým, že v ňom prípady znásilnenia ohlasuje oveľa vyššie percento ľudí. Krajina má historicky širšiu definíciu tohto zločinu ako väčšina iných štátov sveta. A keď si k tomu prirátame nadpriemernú dôveru k orgánom činným v trestnom konaní, obete idú často – častejšie než inde – na políciu bez strachu. V asi 92 percentách oznámených prípadov sa začne vyšetrovanie, čo je už na prvý pohľad slušné číslo.

Veľký švédsky rozpor

Lenže podiel prípadov, ktoré sa vo Švédsku nakoniec skončia usvedčením, je nízky. V roku 2016,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Julian Assange

Komentáre

Teraz najčítanejšie