Denník N

Trochu Kubrick, trochu Lynch aj von Trier. Skupina Čisté tvary má namiesto klipu soft-core film

Jadrom kapely Čisté tvary sú Juraj Péč a Matej Pliešovský. Foto - Lousy Auber
Jadrom kapely Čisté tvary sú Juraj Péč a Matej Pliešovský. Foto – Lousy Auber

Začína sa to ako road movie, obraz sa postupne roztvára na výšku a sledujete cestu zasneženou krajinou zvnútra auta. Do opakujúcich sa pomalých klávesových akordov sa začínajú vkrádať znepokojujúce zvuky, keď kamera zaberie horský hotel, záber sa spomalí a prebleskne doň strašidelná postava. O chvíľu sa prenesiete do interiéru, kde sa rozbieha niečo na spôsob swingers party. Celé to pripomína úvod hororu Shining (1980) alebo kultového seriálu 90. rokov Twin Peaks. Podobností s temnou poetikou režisérov Stanleyho Kubricka a Davida Lyncha je viac, no toto je niečo iné. S takmer polhodinovou minutážou je to už síce krátky film, ale ide o niečo iné. Slovenská skupina sa rozhodla urobiť netradičný singel s netradičným videoklipom.

Skupina Čisté tvary je známa tým, že si dáva záležať aj na vizuálnej stránke svojej tvorby. Vidieť to aj na typografii k novému singlu, ktorého názov píšu špeciálnym fontom ako Preloलiť vlny. Inak, keď sme pri asociáciách so známymi filmami, už cez názov Prelomiť vlny sa ponúka rovnomenná romantická dráma Larsa von Triera, a kto pozná jej dej, môže vidieť aj ďalšie paralely.

Hlavné postavy Čistých tvarov Matej Pliešovský a Juraj Péč vystupujú aj v tomto klipe, hrajú pozorovateľov pohybujúcich sa medzi účastníkmi celého bizarného večera v uzavretej spoločnosti. Prvý singel z pripravovaného štvrtého albumu kapely nakrútil režisér Andrej Kolenčík, ktorý výsledok označuje ako „hudobný poetický soft-core film“. Kým klasické videoklipy sa premiérujú na internete, tento bol prvýkrát uvedený na veľkom plátne v bratislavskom klube A4. Kolenčík je známy vďaka seriálu Mohyla venovanému Štefánikovi, ktorý vysiela RTVS, a v minulosti už nakrútil klipy napríklad pre Janu Kirschner (Duch mesta), Roberta Pospiša & Martina Sillaya (V tom šírom poli) a už spolupracoval aj s touto kapelou (Koniec príbehov).

O novom albume zatiaľ Čisté tvary prezradili len to, že vyjde v septembri, bude mať deväť skladieb a producentom sa stal Martin „Iso“ Krajčír známy zo skupiny The Ills. Na jeseň sľubujú slovensko-české turné a dovtedy chcú predstaviť ešte niekoľko videí.

„Chceli sme opäť skúsiť niečo nové, experimentovať. Oslovili sme ako producenta Isa, s ktorým sa poznáme už dlhé roky, a vždy sme plánovali, že spolu niečo nahráme. Ten čas prišiel teraz a výsledkom je niečo, čo sa vymyká našej doterajšej tvorbe aj z hľadiska postupov pri nahrávaní, aj z hľadiska výsledného zvuku,“ hovorí Matej Pliešovský zo skupiny Čisté tvary.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie