Denník N

7 dobrých správ: Škótsko má najambicióznejší klimatický plán, do roku 2045 nechce produkovať žiadne emisie

Škótske chce nulové emisie. Foto - Twitter/GreenerScotland
Škótske chce nulové emisie. Foto – Twitter/GreenerScotland

Argentínska biologička vyhrala vo vedomostnej súťaži peniaze na výskum, v Prahe sprístupnia strechu Lucerny a vo Veľkej Lehote vychovajú gajdošov. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Britskí archeológovia objavili svoju Tutanchamónovu hrobku

Britskí archeológovia objavili v kniežatstve Essex najstaršiu kresťanskú kniežaciu anglosaskú hrobku na území Británie. Ide tak o najdôležitejší anglosaský archeologický nález za posledné polstoročie.

Na hrobku narazili robotníci v roku 2003 pri rozširovaní cesty neďaleko dediny Prittlewell. Vedci počas svojho 15-ročného výskumu zistili, že do nej pochovali Seaxa, brata anglosaského kráľa Saeberta zo začiatku 7. storočia.

V hrobe objavili aj niekoľko predmetov, ktoré pochádzajú z iných krajín, vrátane džbánu pravdepodobne zo Sýrie, či drevenej maľovanej truhly, ktorej vek sa odhaduje na 1400 rokov a je jediná svojho druhu vo Veľkej Británii.

„Myslím, že je to naša Tutanchamónova hrobka,“ povedala pre Guardian Sophie Jacksonová z londýnskeho archeologického múzea. „Je to jeden z najvýznamnejších archeologických nálezov, ktoré sme v tejto krajine urobili za posledných 50 až 60 rokov.“

2. Škótsko chce nulové emisie

Škótsko sa zaviazalo, že do roku 2040 bude uhlíkovo neutrálne, a teda do ovzdušia vypustí rovnaké množstvo emisií skleníkových plynov, ako z nich odoberie. Do roku 2045 chce pritom úplne skončiť s vypúšťaním emisii. Podľa vlády ide o svetovo najambicióznejšie klimatické ciele.

„Bolo mi jasné, že naše ciele musia byť ambiciózne, dôveryhodné a zodpovedné. Musíme prijať prístup založený na dôkazoch a splniť svoje klimatické, hospodárske a spoločenské povinnosti. Emisie skleníkových plynov sme v Škótsku už obmedzili na polovicu pri súčasnom raste hospodárstva, takže vieme, že je to možné,“ uviedla Roseanna Cunninghamová, vládna splnomocnenkyňa pre životné prostredie.

Škótska vláda chce emisie znižovať postupne: do roku 2030 by mali klesnúť o 70 percent, o desať rokov neskôr o 90 percent. Svojím ambicióznym plánom reaguje na výsledky Komisie pre klimatickú zmenu, podľa ktorej by celá Veľká Británia mohla mať do roku 2050 nulové emisie skleníkových plynov.

3. Biologička vyhrala v súťaži peniaze na výskum

Keď argentínska vláda začala škrtať financie na výskum, biologička Marina Simianová sa rozhodla získať peniaze na štúdium v televíznej súťaži Milionár.

„Nie som hrdina. Použila som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie