Denník N

Prvý záchvat nikto nečaká. Panické ataky pripomínajú infarkt, ale dá sa s nimi bojovať

Ilustračné foto - Unsplash/Hailey Kean
Ilustračné foto – Unsplash/Hailey Kean

Ak vás prvý nával paniky zastihne napríklad v obchode, môžete sa začať strachovať, že sa vám to stane aj nabudúce práve pri nakupovaní. Tento strach môže privolať ďalší atak.

Píše Cara McDonoughová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Búšenie srdca. Závrat. Nevoľnosť. Stŕpnutosť. Ťažkosti s dýchaním. Bolesť v hrudníku. Omračujúci pocit hrôzy.

Infarkt? Nie, pre mnohých ľudí sú to len nepríjemné symptómy čohosi omnoho banálnejšieho – panickej poruchy. Často sa zdá, že príde len tak z čista jasna. A keď sa objaví celkom prvý raz, bez toho, aby ste vedeli, o čo ide, môže byť naozaj desivá.

„Mal som pocit, že umieram,“ vravel mi známy, ktorý pred rokmi počas stresujúceho obdobia zažil čosi, čo dnes považuje za panický atak. Kamarátka mi zase povedala, že jej atak sa prejavil ako tlak v hrudi sprevádzaný „pocitom záhuby“. Ja som sa zase naplašila, že mám infarkt, po tom, čo som sa zobudila uprostred noci so stŕpnutými prstami a búšiacim srdcom.

Omračujúci strach

Panické ataky alebo záchvaty úzkosti postihujú každý rok dve až tri percentá Američanov. Podľa správy Národného inštitútu duševného zdravia päť percent dospelých Američanov počas svojho života zažilo panický atak.

Ataky nie sú rovnaké u každého, no majú spoločné niektoré črty. Popri spomínaných symptómoch k nim môžeme zaradiť potenie,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Zdravie

Teraz najčítanejšie