Denník N

Aspoň niekde zaznie môj názor. Učiteľka na dôchodku vysvetľuje, prečo rozosiela reťazové e-maily

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Pre nás platí, že čo je napísané, to je dané, vystihuje bývalá učiteľka jeden z dôvodov, prečo sa reťazové maily medzi seniormi tak úspešne šíria. Známy odosielateľ pridáva v očiach príjemcov na dôveryhodnosti.

Deň čo deň prichádzajú do schránky 81-ročnej Světly Tomcovej viac než dve desiatky e-mailov. Bývalá učiteľka češtiny, dejepisu a ruštiny ich spravidla všetky poctivo číta. „Najprv ich otvorím, rozčúlim sa pri nich a až potom ich zmažem. Alebo ich tiež často pošlem ďalej, ak s nimi súhlasím,“ opisuje žena z českého Písku.

Ako učiteľka vystriedala za svoj život tri „štácie“ a ako dôchodkyňa sa vrátila späť do rodného Písku. V každom z predchádzajúcich pôsobísk získala veľa priateľov, navyše sa angažovala v miestnom turistickom klube. Snaha udržať dávne priateľstvá a túžba vyjadriť sa a debatovať z nej podľa dostupných údajov robia jednu z najaktívnejších rozosielateliek takzvaných reťazových e-mailov na českom internete.

Český Deník N ju preto oslovil so žiadosťou o rozhovor, aby dala nahliadnuť do premýšľania, pohnútok či návykov ľudí, ktorí reťazové e-maily šíria.

Jeden z piatich preposiela

Sú to správy, ktoré kolujú predovšetkým medzi seniormi. Môžu mať dosah desiatok až stoviek tisícov mailových schránok. Často majú sprisahanecký alebo varovný tón a politický nádych. „Takéto e-maily dokážu vyvolať unáhlenú iracionálnu reakciu na neoverené a zvyčajne nepravdivé informácie, ktoré obsahujú,“ vysvetľuje Kamil Kopecký, ktorý sa na Univerzite Palackého v Olomouci špecializuje na oblasť rizikového správania v prostredí internetu.

Množstvo e-mailov má až manipulatívnu povahu, často ukrytú do vtipov alebo roztomilých obrázkov. Podľa prieskumu organizácie Elpida a Nadácia O2 sa s nimi stretlo deväť z desiatich seniorov využívajúcich internet. Jeden z piatich sa potom podieľa na ich šírení.

Světla Tomcová hovorí, že takéto správy sama nepíše. Denne ich však rozosiela ďalej – vyberie si napríklad dvadsiatku mailov, ktoré ju zaujmú, a prepošle ich skupinke priateľov. Vo svojom adresári má najmenej 150 kontaktov, časť z nich je združená tiež v neformálnej skupine Úterníci, ktorej jadro tvorí partia bývalých turistov. „Roky rokúce som s nimi chodila na výstupy. Stránku založil jeden turista. Ako starneme, mnohí odpadávajú, ale stretávame sa aspoň v internetovom priestore,“ opisuje Tomcová.

„Co je psáno, to je dáno“

„Už neposielam všetky maily všetkým kontaktom, ktoré mám,“ dušuje sa. „Vyberiem tie, o ktorých si myslím, že im to niečo povie. Niektorí sú zvyknutí na to, že keď to preposielam, súhlasím s tým. Niekedy potom o tých mailoch spolu diskutujeme, „opisuje Tomcová, ktorá vraj dobre vie, že niektoré maily môžu byť skreslené, zavádzajúce alebo lživé.

„Bývalá kolegyňa už ma raz upozornila, že som poslala hoax. Snažím sa byť odvtedy triezvejšia, neposielam napríklad všetky varovania. Som rada, keď sú to myšlienky, ktoré sú mi blízke. A tým je môj pohľad mierne skreslený,“ hovorí Světla Tomcová.

„Ale som zo starej doby, to si neviete predstaviť. Pre nás platí, že čo je napísané, to je dané,“ dodáva na svoje ospravedlnenie, a čiastočne tak vystihuje jeden z dôvodov, prečo sa reťazové maily medzi seniormi tak úspešne šíria. Známy odosielateľ navyše pridáva v očiach príjemcov na naliehavosti a dôveryhodnosti.

Rovnako ako pre mnoho ďalších seniorov sa aj pre Světlu Tomcovú stal e-mail komunikačným nástrojom číslo jeden. A často tiež hlavným zdrojom informácií. Predtým pravidelne čítala noviny, dnes už len občas preletí správy na internete, hlavne iDnes a Seznam zprávy. Hovorí, že internet ju mätie, pretože si tam môže každý napísať, čo chce. Autorov článkov osobne nepozná a nie je si ani istá, či za článkami stopercentne stoja tí, ktorí sú podpísaní.

„Skôr som čítala komentáre, Literární noviny a neviem čo všetko. Teraz už však ani veľmi nesledujem správy v televízii, pretože ma rozčuľujú. Je to asi aj vekom, život je únavný. Mám za sebou vážnu chorobu a človek by chcel vnímať skôr pozitíva. A tiež už toho nezvládnem sledovať toľko ako predtým,“ priznáva. Koniec-koncov, už ju prestávajú baviť aj reťazové e-maily: „Opakujú sa. Na svoj vek mám zvláštnu pamäť a pamätám si aj maily, ktoré mi prišli napríklad pred tromi rokmi. Ale pretože som zakódovaný človek, neviem sa od toho úplne odstrihnúť a mazať, mazať, mazať. “

Počítač dostala od rodiny pred desiatimi rokmi a všetko sa na ňom učila od piky. „Predtým som nevedela písať ani na stroji. Zo začiatku ma to veľmi bavilo. Založila som si e-mail, dosť som používala Skype. Akonáhle som ho otvorila, už mi niekto volal. Ľudia hovoria, vraj dobre pôsobím,“ opisuje seniorka, ako sa v počítačovej komunikácii „našla“.

E-maily si vymieňa väčšinou so svojimi rovesníkmi. „S dvomi priateľmi som sa dokonca zoznámila cez mail a teraz mi pán volá aj s osobnými záležitosťami,“ hovorí. Reťazové e-maily však posiela aj 36-ročnej vnučke. „Ešte mám dve mladšie, ale tie šetrím. Zo začiatku som im maily posielala, ale zistila som, že sú v inej rovine vnímania, že ich otravujem. Odpovedali len na jeden z desiatich,“ pripúšťa Světla Tomcová.

Pravičiarka so sociálnym cítením

Prečo sa vlastne v rozosielaní e-mailov tak našla? „Sama neviem,“ smeje sa. A postupne sa dostáva k vysvetleniu, že jej e-maily umožňujú aby ju bolo počuť. „Tými e-mailami si vlastne podporím svoj názor. Aby som ho aspoň niekde povedala. Myslím, že mnohí ľudia v mojom veku si v tomto období pripadajú úplne bezmocní. Bola som stále veľmi aktívny človek, ale už nemám síl,“ povzdychne si komunikatívna žena, ktorá by sa svojimi politickými postojmi mohla zaradiť do kolónky „protestný volič“. Hovorí, že jej v dnešnej politike chýbajú osobnosti.

Svojím názorom úplne nezodpovedá zaužívaným predstavám o ľuďoch, ktorí vo veľkom konzumujú obsah reťazových e-mailov. Ten býva často zameraný na podporu prezidenta alebo premiéra, na prokremeľské postoje. Světla Tomcová sa opisuje ako „pravičiar so sociálnym cítením“. Zo súčasnej politickej garnitúry však plne nedôveruje nikomu. V prezidentských voľbách podporila protikandidáta súčasného prezidenta, Jiřího Drahoša. Nepodporuje ani premiéra Andreja Babiša.

„Najskôr sa mi páčil, pretože odpovedal na otázky priamo, čo je u politikov veľmi vzácne, teraz sa mi už toľko nezdá. Je veľmi ťažké rozumieť vysokej politike. Predtým som volila Občianske fórum, neskôr ODA, chvíľu aj ODS, ale pán Klaus mi nesedí. Čiastočne sympatizujem s SPD a tu v Písku som volila Pirátov,“ dáva Tomcová nahliadnuť do svojich politických preferencií. „Celoživotný optimista začína byť miernym pesimistom,“ dodáva.

„Desí ma, že tie maily takto kolujú a že im niektorí ľudia takzvane veria. Myslím si, že je to veľmi nebezpečné. Špeciálne napríklad e-maily o premiérovi alebo prezidentovi. Neznášam jednostranné veci. Nikto nie je úplne zlý a nikto úplne dobrý. Nemám rada prezidenta, ale neznášam, keď ho niekto príliš preferuje, alebo z neho naopak robí handru,“ opisuje Tomcová a hovorí, že sa snaží používať vlastný rozum.

Jej výpoveďou prebleskuje aj nespokojnosť s dnešnou dobou. „Ekonomika je veľmi zlá. Peniaze tečú prúdom. Nie sú, a pritom tečú. Prečo prehrávame medzinárodné spory? Prečo platíme toľko peňazí? Prečo ja mám jeden z najnižších dôchodkov?“ pýta sa. „Tu v Písku robia horúcovody, v niektorých uliciach je potrubie položené, budú dokonca robiť nové povrchy, a potom to znova rozkopú a budú robiť prívody vody,“ hnevá sa Světla Tomcová. „Zdá sa mi, že veľa vecí je ako za komunizmu,“ uzatvára žena, ktorá podľa svojich slov vyrastala na samizdatovej literatúre.

Keď má menovať e-mail, ktorý ju v poslednom čase mimoriadne zaujal, spomenie si na virálne video, kde sa moderátor Luboš Xaver Veselý pýta pätnásťročného komentátora Martina Kubeša, či by si vzal domov nejakých utečencov, keď presadzuje zvýšenie kvót. „On to zahral do autu, že sa musí zmeniť celý systém, ale na otázku, či by on konkrétne niečo urobil, neodpovedal,“ opisuje Tomcová s tým, že nie je jednoznačne proti prijímaniu utečencov, ale nie je ani za. „Poslala som to, aby si to ľudia vypočuli a zamysleli sa, či má alebo nemá pravdu. Nikdy nie je nič stopercentne pravda,“ uzatvára Tomcová.

Tvorcov nie je veľa

Reťazové maily v Česku systematicky zbierajú Elfovia, skupina, ktorá chce v kyberpriestore bojovať s dezinformáciami. Český Deník N mal možnosť nahliadnuť do ich databázy mailov i jednotlivých šíriteľov týchto správ. Práve z ich databázy Tomcová vychádza ako jedna z najaktívnejších šíriteliek. Elfovia však zďaleka nemajú preskúmané celé české prostredie, ich dáta sa týkajú len malej časti užívateľov.

Už z redukovanej vzorky je však vidieť, že zdrojom veľkého množstva správ môže byť relatívne málo jednotlivcov. Je zrejmé, že správy si medzi sebou vymieňa množstvo ľudí, veľká časť z nich však vychádza z menšieho počtu zdrojov. Niektorí z nich vytvárajú veľmi agresívne vymyslené správy, ktorými zaplavujú verejný priestor. Jedného z týchto ľudí vyspovedal v minulom roku portál Aktuálně.cz.

„Moje správy spoznáte podľa slovníka. Keď tam nájdete napísané havloidná fašistická a zločinecká americko-židovská kriminálna finančná oligarchia, tak je to moje,“ povedal v marci minulého roka pre Aktuálně Josef Rak, ktorý šíril napríklad vymyslenú správu, že sa v Česku chystá nový Majdan.

Ekosystém českých reťazových mailov. V kruhu je označená Světla Tomcová. Zdroj – Elfové

Pred európskymi voľbami sa v ekosystéme reťazových mailov výrazne zvýšil počet správ, ktoré útočia na Európsku úniu, jej predstaviteľov aj na pozíciu Česka v nej. Oproti celému minulému roku sa za prvé štyri mesiace tohto roka počet takých správ, ktorý zaplavuje maily českých voličov, fakticky zdvojnásobil.

Medzi takéto správy patria napríklad informácie o tom, že Brusel môže za znižujúce sa stavy hospodárskych zvierat v Česku, čo v kampani opisuje hnutie SPD. Ďalšie maily útočia na rôznych lídrov na čele s nemeckou kancelárkou Merkelovou alebo opisujú údajnú cenzúru zo strany Európskej únie.

Zďaleka nejde len o politiku. Častou témou sú napríklad tradičné hodnoty. V jednom z mailov, ktoré kolujú internetom, sa napríklad dočítame, že hneď šesť českých tradícií je v ohrození, pretože im hrozí zákaz. Často sa v mailoch tieto hrozby spájajú s migráciou a islamom.

Viaceré e-maily potom cielia priamo na seniorov, opisujú spory medzi mladšími a staršími generáciami, nevhodné správanie mladých ľudí a podobne. „Mám 68+ a som unavený,“ píše sa v jednom z mailov. Správa opisuje príbeh muža, ktorý celý život poctivo pracoval a teraz je smutný z toho, že neuvidí, ako sa bude vyvíjať svet. Správa je potom pretkaná zmienkami, ktoré spochybňujú globálne otepľovanie, útočia na islam aj na celé smerovanie spoločnosti.

Niektoré z týchto správ preposielala aj pani Tomcová.

Teplou vodou proti infarktu

Že sú staršie generácie cieľovou skupinou reťazových e-mailov, potvrdzuje aj štúdia Starci na nete, ktorú v spolupráci s portálom Seznam spracovala Univerzita Palackého v Olomouci. „Seniori sú aktívnymi šíriteľmi e-mailového spamu – platí pravidlo, že s pribúdajúcim vekom používatelia šíria spam podstatne viac ako mladší užívatelia. Spam zahŕňa pravdivé správy, ale aj hoaxy, dezinformácie, nepravdivé informácie, fake news a pod.,“ píše sa v štúdii.

„E-maily, ktoré varujú pred nebezpečenstvom (napr. migrácia, islam), rozširuje 35 percent osôb vo veku 55 – 64 rokov a 47 percent osôb starších ako 65 rokov – to je štyrikrát viac než u mladších osôb (35 rokov). Pravdivé aj nepravdivé správy o politickom dianí potom šíria seniori šesťkrát častejšie ako mladšie osoby,“ dopĺňajú výskumníci z Olomouca.

Podľa experta na internetovú bezpečnosť Kamila Kopeckého existuje mnoho typov správ, ktoré sa dajú zaradiť medzi reťazové maily. Ide napríklad o „zaručené informácie“, ktoré majú šíriť paniku a donútiť adresátov k iracionálnej reakcii.

„Ide napríklad o vymyslené správy o AIDS z kontaminovaných potravín, infikované ihly v sedadlách, nebezpečné parazity, nebezpečné vírusy, chystaný útok na obchodné centrá v ČR,“ vymenúva Kopecký. Ďalšie typy hoaxov obsahujú nebezpečné návody alebo rady, napríklad využívanie teplej vody pri infarkte alebo hliny pri poštípaní osou.

Okrem toho, že môžu rozosielatelia reťazových správ šíriť nepravdivé informácie, nesie ich aktivita so sebou aj ďalšie riziká, ktoré si často ani nemusia uvedomovať. „Preposielaním reťazových mailov o sebe prezrádzame osobné údaje, minimálne svoju aktívnu e-mailovú adresu, ale aj adresy tých, ktorí nám e-mail poslali,“ opisuje Kopecký. Za ďalšie možné vplyvy celého fenoménu považuje napríklad rast agresie a nenávisti voči konkrétnym skupinám obyvateľstva alebo tiež nebezpečné rady ohľadom zdravia alebo osobných financií.

„Vplyv reťazových e-mailov na konkrétne cieľové skupiny príjemcov postupom času narastá a v súčasnosti reťazové správy dokážu ovplyvniť napríklad voľby, rovnako tak dokážu vyvolať vlnu nenávisti zameranú voči konkrétnej osobe,“ uzatvára pre Deník N Kopecký. Niektoré dezinformačné portály, ako napríklad Aeronet, ponúkajú okrem klasických možností zdieľania textov aj možnosť odoslania správy mailom. Veľmi tak zjednodušujú šírenie vymyslených informácií.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hoaxy a propaganda

Svet

Teraz najčítanejšie