Denník N

Ani incest, ani znásilnenie. Prísny zákon z Alabamy môže zmeniť potraty v USA

Ženy protestujúce proti novému prísnemu zákonu v Alabame. Foto – TASR/AP
Ženy protestujúce proti novému prísnemu zákonu v Alabame. Foto – TASR/AP

V Alabame schválili najtvrdší interrupčný zákon v USA. Ide o stratégiu, ktorá by mohla viesť k tomu, že o sprísnení potratov bude rozhodovať najvyšší súd, na ktorom je väčšina konzervatívnych sudcov.

Tehotné ženy nemôžu ísť na potrat ani v prípade znásilnenia alebo incestu. Lekárom, ktorí za takýchto okolností vykonajú interrupciu, hrozí až 99 rokov väzenia. Interrupcie sú tak zakázané až na jednu výnimku, ktorou je vážne ohrozenie zdravia tehotnej ženy.

Najtvrdší zákon v USA týkajúci sa potratov v utorok schválili v alabamskom senáte a v stredu ho podpísala aj guvernérka Alabamy Kay Iveyová. Do platnosti by mal vstúpiť o šesť mesiacov, no už teraz je takmer isté, že jeho odporcovia ho napadnú na súde.

Zmenia potraty v celej Amerike?

Za zákon hlasovalo 25 z 35 senátorov a viaceré médiá upozornili na to, že všetci boli muži. Žiadna zo štyroch žien, ktoré v senáte sú, so zákonom nesúhlasila. „Nikdy nepochopím, prečo chcete kontrolovať naše telá,“ povedala počas debaty v senáte zástupkyňa demokratov Vivian Figuresová.

Alabama nie je jediný štát, ktorý v poslednom čase sprísnil zákony týkajúce sa potratov. V Georgii nedávno schválili zákon, ktorý zakazuje potrat v prípade, že lekári už zaznamenali tlkot srdca plodu.

Bol to už štvrtý takýto zákon, ktorý prešiel v Spojených štátoch v roku 2019. Očakáva sa, že aj tieto zákony sa dostanú pred najvyšší súd, čo by mohlo viesť k ovplyvneniu zákonov po celých Spojených štátoch.

Deje sa to aj napriek tomu, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Interrupcie

Svet

Teraz najčítanejšie