Denník N

Legendárny Lehtinen: Keď bol fínsky hokej v kríze, prišla zmena a po nej frflanie

Jere Lehtinen v košickej Steel Aréne. Foto N – Peter Kováč
Jere Lehtinen v košickej Steel Aréne. Foto N – Peter Kováč

Generálnym manažérom fínskej hokejovej reprezentácie na MS v Košiciach je Jere Lehtinen, víťaz Stanleyho pohára, majstrovstiev sveta a štvornásobný olympijský medailista.

Tvrdí, že pre Fínsko je dôležitejší rozvoj hráčov ako medaily na šampionátoch. Hovorí, ako trikrát získal trofej pre najlepšie brániaceho útočníka NHL alebo ako si spomína na zápas o bronz proti Slovensku na olympiáde vo Vancouveri 2010.

Fínsko má z ostatných ôsmich šampionátov tri medaily. Stačí vám to?

Vždy chceme vyhrať a vieme, že vždy aj máme šancu. Viete, ale nie je to náš hlavný cieľ. Tým je vychovať hráčov, ktorí sa dostanú do NHL. Ak sa tam dostanú, vieme, že sme si urobili svoju prácu dobre.

Ako to vnímajú fanúšikovia?

Cítime od nich tlak, aby sme získali medaily. Ale opakujem, z celkového pohľadu nám záleží na niečom inom. Ale keď už sme na šampionáte, môže sa stať čokoľvek. Môžete mať najlepší tím a prehráte vo štvrťfinále. S papierovo slabším tímom zas môžete dosiahnuť na medaily. Preto sa nemôžeme pozerať len na medaily.

Je pre vás Švédsko taký väčší a starší hokejový súrodenec?

Ani nie. Majú viac hráčov a môžeme sa od nich učiť, ako ich vychovávajú. Ale to sa neučíme len od nich, ale od celého sveta. Musíme si však nechať aj niečo vlastné, fínske. Treba to zmixovať. Švédsko robí dobrú prácu, má veľa hráčov v NHL. V tomto sa s ním nemôžeme porovnávať, musíme sa zamerať na to, v čom môžeme byť lepší my.

(Pozn. redakcie: Do základnej časti NHL 2018/19 zasiahlo 41 Fínov a 89 Švédov.)

Čo sa stalo po roku 1995, keď Fínsko prvýkrát vyhralo MS? U nás sme sa po roku 2002 len utvrdili, že sme géniovia a všetko robíme dobre.

Moja generácia začala vyhrávať šampionáty a bolo za tým veľa práce. Samozrejme, museli sme byť šikovní a mať dobrých trénerov. Po roku 2000 však prestali z juniorských kategórií vychádzať špičkoví hráči na úrovni NHL. Neboli sme úspešní v juniorskej ani seniorskej kategórii.

Tak ste niečo zmenili?

Zväz začal viac ovplyvňovať hokej na klubovej úrovni, klubom dával viac inštrukcií a zamestnal na plný úväzok trénerov juniorských reprezentácií. Kluby väčšinu práce robia samy, ale zväz im pomáha.

Začalo sa viac pracovať na individuálnych schopnostiach hráčov. V minulosti sme boli známi tým, že sme tím bez individualít. Tím zostal, ale už máme aj individuality. Niekto potrebuje rozvinúť rýchlosť, niekto musí zosilnieť.

Slovenský zväz sa snaží o niečo podobné, ale niektorí tréneri v kluboch si vraj nedajú poradiť.

Spočiatku to neprijímali ani tréneri vo Fínsku, nevedeli, čo sa bude diať. No potom to pomohlo ich tímom a ich hráčom.

Potrebujú vidieť výsledky.

Áno. Odvtedy prešlo veľa času a stále je to dobré.

Máte 72-tisíc registrovaných hokejistov, pričom Slovensko je rovnako veľké a má ich o 60-tisíc menej. Je hokej vo Fínsku dominantný šport?

Hokej je najväčší a najpopulárnejší šport. Futbal je celosvetovo väčší, ale u nás nie. Stále však máme dobrých futbalistov a basketbalisti sa stále zlepšujú. Keď je niekto futbalový fanúšik, prečo by nemohol byť hokejový?

Ako vnímajú dominanciu hokeja ostatné športové zväzy?

Spolupracujeme, radíme si navzájom.

Jere Lehtinen (45)

je bývalý fínsky hokejista, v Košiciach je ako generálny manažér fínskej reprezentácie. Je majstrom sveta z roku 1995, hral na piatich olympiádach, z ktorých má štyri medaily. V NHL odohral dovedna 983 zápasov s bilanciou 270 gólov a 293 asistencií. V roku 1999 prihral na víťazný gól vo finálovej sérii o Stanleyho pohár proti Buffalu. Trikrát získal Selkeho trofej pre najlepšie brániaceho útočníka.

Foto N – Peter Kováč

V budúcnosti sa vrátite na vrchol

Slováci si vás pamätajú hlavne ako hráča, ktorý bol pri tom, keď naši hokejisti vo Vancouveri 2010 nezvládli zápas o bronz. Pred treťou tretinou ste prehrávali 1:3, mysleli ste si, že to ešte môžete otočiť?

Ten zápas

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie