Denník N

Najviac mobilizujú kotlebovci a progresívci

Foto – TASR
Foto – TASR

Demokratické strany považujú členstvo Slovenska v EÚ za úspech, ale voliči niektorých z nich si to nemyslia.

Autor je publicista,
v rokoch 2010 až 2012 bol poradcom Ivety Radičovej

Výsledky výskumu pred eurovoľbami, ktoré zverejnil Inštitút pre verejné otázky, prinášajú niekoľko zaujímavých zistení.

Pozitívnym zistením je, že v porovnaní s obdobím spred troch rokov klesol počet dospelých občanov vnímajúcich naše členstvo v Európskej únii ako zlú vec zo štrnástich percent na osem. To zároveň znamená, že sa zvýšil počet tých, čo naše členstvo vnímajú jednoznačne pozitívne alebo neutrálne. Tento pozitívny posun nastáva paradoxne v období posilňovania extrémistov a radikálov. Tento trend badať vo viacerých krajinách: nárast extrémistov zároveň vyvoláva posilnenie proeurópskych postojov u väčšiny občanov.

Zarážajúcim zistením však je, že len 54 percent voličov KDH si myslí, že naše členstvo v Únii je dobrá vec. U voličov strany Most-Híd je to dokonca len 38 percent. Ukazuje sa, že predstavitelia KDH i Mosta-Híd nevedia svojich voličov vo významnejšej miere presvedčiť, že členstvo Slovenska v Únii je užitočné. (Ešte aj Sme rodina má medzi svojimi voličmi väčší podiel tých, čo sú presvedčení o tom, že naše členstvo v EÚ je dobrá vec.)

Most-Híd vo svojom strategickom dokumente Občianska vízia 2016 uvádza, že je „európskou stranou“ a že „spoločná a občianska Európa je našou budúcnosťou“. Vstup do EÚ a členstvo v eurozóne strana chápe ako „jeden z najpozitívnejších momentov v novodobej histórii Slovenska“ a zároveň chce byť účastná „na ochrane a rozvíjaní našich spoločných európskych hodnôt“. Skutočnosť, že len 38 percent voličov tejto strany vníma naše členstvo v EÚ ako dobrú vec, je v

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Komentáre

Teraz najčítanejšie