Denník N

Vedkyňa a lekárka radí, čo pri chudnutí obmedziť, čo variť a aké jesť porcie (+recepty)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Neviem pochopiť, prečo je také ťažké prestať sladiť kávu alebo čaj, veď stačí týždeň zaťať zuby a vydržať, hovorí Adela Penesová, ktorá sa venuje pacientom s obezitou a cukrovkou či s vysokým krvným tlakom.

V rozhovore sa dočítate: 

  • či niektoré diéty fungujú,
  • či lekárka odporúča hnedý cukor, kokosový olej či vajíčka,
  • čo v strave vynechať a čo, naopak, pridať,
  • prečo sú detox či prekyslenie hlúposti, 
  • ako nahradiť maškrtenie zo stresu v práci niečím zdravším. 

Držali ste niekedy diétu?

Áno, v tehotenstve som mala tehotenskú cukrovku, a tak som musela držať diétu, aby bolo moje dieťa zdravé. Po tehotenstve som držala diétu, lebo som chcela schudnúť. Po tom treťom mi to však trvalo až 8 mesiacov, kým som mala hmotnosť ako predtým.

Aká to bola diéta?

Veľmi jednoduchá, obmedzila som cestoviny a chlieb – jedla som ho o polovicu menej – a prestala som jesť sladké – žiadne čokolády a keksíky. Pri dieťati som mala aj viac pohybu, keď nosíte osem- či desaťkilové dieťa, máte to ako posilňovňu, plus prechádzky s kočíkom.

Ak človek nechce mať nadváhu, mal by úplne prestať jesť sladké?

Ak nemá cukrovku, nemusí. Treba vedieť, ktoré sladké si vybrať. Napríklad štrúdľa, v ktorej je veľa ovocia, je fajn, samozrejme, ak nezjeme pol plechu, ale dáme si len jeden kúsok. Alebo mafiny z celozrnnej múky či z ovsených vločiek. Najpodstatnejšia je však energetická rovnováha – ak celkovo za deň prijmem viac kalórií, ako ich vydám, tak sa energia „nevyparí“, ale sa uloží do tukových zásob. Zákon zachovania energie platí aj v medicíne. Ak chcem schudnúť, musím vydať viac energie, než jej prijmem, aby bol organizmus donútený siahnuť na zásoby energie. Úspech pri chudnutí spočíva na 75 percent v správnej diéte a zvyšok je fyzická aktivita.

Keď sme pri sladkom – je biely cukor horší ako tmavý?

V tmavom cukri je vynechaná posledná fáza spracovania – bielenie. Kupovať ho je zbytočné, lebo kaloricky je to to isté ako biely cukor a je aj predražený. Mnohí argumentujú, že obsahuje minerály a vitamíny, ale úprimne – v množstve, ktoré je denne „zdravé“ jesť, je týchto látok zanedbateľné množstvo. Napríklad med je tiež koncentrovaný glukózovo-fruktózový sirup, ale má pridanú hodnotu, lebo prispieva k posilneniu imunity. Ale treba si dávať pozor na to, koľko ho zjeme. Je zbytočné ho pridávať do jedál, ktoré tepelne upravujeme, keď sa varí alebo pečie, zničí sa všetko hodnotné a ostanú len kalórie.

A čo umelé sladidlá?

To je kontroverzná téma. Ak by spôsobovali zdravotné riziká, boli by zakázané, ale sú pri nich isté obmedzenia – nemali by ich jesť tehotné ženy, deti a aj diabetici by mali radšej menej, prípadne vôbec nesladiť. Štúdie ukázali, že ak chcel niekto schudnúť a nahradil sladené nápoje tými s umelým sladidlom, neschudol efektívnejšie. Sladká chuť v ústach spúšťa produkciu inzulínu, následne sa žiadne sacharidy nevstrebú, inzulín však účinkuje a klesne nám hladina cukru v krvi, čo spustí hlad. Neviem pochopiť, prečo je také ťažké prestať sladiť kávu alebo čaj. Stačí týždeň zaťať zuby a vydržať.

Čo radíte pacientom, ak majú prestať sladiť?

Záleží od motivácie. Ja som prestala sladiť počas tehotenstva, keď to mohlo ohroziť moje dieťa. Dieťa bolo dôležitejšie ako moja hlúpa chuť na sladké. Snažím sa to takto hovoriť aj pacientom – ak by to dokázali spraviť pre svoje dieťa, prečo to nedokážu urobiť pre seba. Treba to robiť postupne. Málokto zvládne radikálne zmeniť životosprávu zo dňa na deň. Treba začať napríklad tým,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Dennika N.

Cesta k zdraviu

Teraz najčítanejšie