Denník N

V Rakúsku budú predčasné voľby, kancelár Kurz ukončil vládnu koalíciu s FPÖ

Heinz-Christian Strache. Foto - AP
Heinz-Christian Strache. Foto – AP

Aktualizované 20:33 – Tajná nahrávka rakúskeho vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho vyvolala vládnu krízu v Rakúsku. Ukázala, že hľadal finančnú podporu z Ruska.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz v sobotu večer oznámil ukončenie vládnej koalície so Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ). Zároveň oznámil, že prezidentovi navrhol, aby čo najskôr vypísal predčasné parlamentné voľby. Kurz tak reagoval na vládnu krízu, ktorú vyvolala aféra okolo vicekancelára a šéfa FPÖ Heinza-Christiana Stracheho.

Prezident Alexander Van der Bellen v nedeľu vyhlásil, že je za to, aby boli nové voľby čo najskôr. Po stretnutí s rakúskym kancelárom navrhol, aby prebehli začiatkom septembra. „Predčasné voľby sú jedinou cestou, ako obnoviť dôveru vo verejné inštitúcie,“ povedal Van der Bellen. „Obrazy, ktoré sa k nám dostali včera, ukazujú znepokojivý obraz morálky, ktorá nie je obrazom našej krajiny, nášho Rakúska. Chcem jednoznačne povedať: Nie sme takí! Také Rakúsko jednoducho nie je! (…)

Nositelia zodpovednosti republiky nedodržali dôveru, ktorá im bola zverená. Je to neúcta voči občiankam a občanom. A takúto stratu rešpektu k nim netolerujem. Obyvatelia Rakúska sa musia vedieť spoľahnúť na integritu vlády a integritu nositeľov zodpovednosti. My všetci musíme dôverovať našim inštitúciám. To je základom našej demokracie,“  vyhlásil prezident.

Strache v sobotu podal demisiu. Za jeho odchodom je tajná nahrávka z roku 2017, ktorá ukázala, že hľadal finančnú podporu z Ruska.

„Áno, bolo to hlúpe, bola to chyba,“ povedal o stretnutí Strache a ponúkol Kurzovi svoju rezignáciu. Aféru označil za špinavú kampaň, ktorá ho mala zničiť.

Šéfka opozičnej Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ) Pamela Rendiová-Wagnerová už povedala, že vypísaniu predčasných volieb jej strana nebude brániť, ak sa príslušný návrh ocitne v parlamente.

Škandálna nahrávka

Výhodné štátne zmluvy pre firmu údajného ruského milionára výmenou za podporu v predvolebnej kampani – Strache je stredobodom aféry, ktorú odhalili nemecké médiá Der SpiegelSüddeutsche Zeitung. Zverejnili video z roku 2017, v ktorom sa Strache rozpráva s Ruskou, ktorá ho nechala v domnení, že je príbuznou ruského oligarchu. Okrem nej bol na stretnutí aj Johann Gudenus zo strany slobodných, ktorý býval vicestarostom Viedne.

Strache Ruske sľuboval

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Sebastian Kurz

Svet

Teraz najčítanejšie