Denník N

Požiar v Žiline zničil unikátny kultúrny priestor, poškodil aj nadjazd

Nočný požiar zničil v Žiline divadelnú sálu kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie. Poškodil aj mostné piliere Rondelu, mesto preto vyhlásilo mimoriadnu situáciu, nadjazd je neprejazdný.

Znie to ako strohá správa. Žilinský nadjazd prezývaný Rondel je od nedeľného rána pre cestnú a železničnú dopravu uzavretý. Lenže to znamená, že uzavretý je aj priestor pod ním. Unikátna divadelná sála, ktorá bola jeho súčasťou od roka 2009. V noci na nedeľu ju zničil požiar.

Mesto Žilina vyhlásilo od 9.00 h mimoriadnu situáciu. Požiar totiž poškodil mostné teleso a piliere Rondelu. Ten je zatiaľ neprejazdný, sčasti bude uzavretý aj v pondelok.

„Už dnes vizuálne vidíme, že došlo k výraznému poškodeniu celého mostného objektu v tej časti. Je podozrenie na dosť zásadné škody, preto je už teraz vylúčená doprava z časti Rondelu, pretože nevieme rozsah škôd, aký je dôležitý a významný. K tomuto kroku sme sa rozhodli z hľadiska bezpečnosti, preto je tam mimoriadna situácia,“ povedal primátor Žiliny Peter Fiabáne pre TASR.

„Bude trvať minimálne týždeň, kým sa zistí skutočné poškodenie. Dúfame, že to nebude také vážne, ako to vyzerá podľa prvých správ statikov. Veľmi nás to mrzí a v prípade, že vyšetrovanie ukáže naše zavinenie, budeme niesť následky,“ napísali na Facebooku ľudia z centra.

Vážne následky

„V noci zhorela S2. Príčiny nepoznáme, ale nevyzerá to, že začalo horieť zvnútra. Ďakujeme všetkým obetavým hasičom, ktorí rýchlym zásahom zabránili fatálnym škodám. Následky sú aj tak veľmi vážne. Ospravedlňujeme sa všetkým cestujúcim za uzavretý Rondel, ktorý po požiari musia posúdiť statici. Smutný koniec jedného príbehu,“ napísali ráno tesne po uhasení požiaru na sociálnej sieti k fotografii zničeného priestoru.

Foto – HaZZ

Požiar vypukol pred druhou hodinou ráno a bol taký silný, že sa zo sály rýchlo rozšíril aj na mostné teleso a piliere Rondelu. Zasahovalo pri ňom dvadsať hasičov a predbežná škoda je viac ako 200-tisíc eur.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie