Denník N

Starosta Petržalky chce poplatok 300 eur za škôlku, aby zabránil korupcii. Domácim ho odpustia

Novozvolený starosta Petržalky Ján Hrčka. Foto N - Tomáš Benedikovič
Novozvolený starosta Petržalky Ján Hrčka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ján Hrčka prichádza s vlastným nápadom, ako riešiť prideľovanie miest v škôlkach. Poriadok chce zaviesť cez vysoké poplatky, následne ich odpustia rodičom s trvalým pobytom a so staršími deťmi.

Nový starosta Petržalky Ján Hrčka je ďalším bratislavským politikom, ktorý sa pokúsi radikálnym spôsobom riešiť neprehľadné prideľovanie miest v štátnych škôlkach.

Podľa Hrčku je receptom skokové zvýšenie „školného“ zo súčasných 30 eur mesačne na 300 eur. Tieto peniaze by následne odpustili rodičom tých detí, ktoré majú trvalý pobyt v Petržalke a majú aj požadovaný vek.

Hrčka tvrdí, že navrhované opatrenie zamedzí prideľovaniu miest v niektorých škôlkach „po známosti“. „Prijatie dieťaťa do škôlky dnes do veľkej miery záleží na riaditeľkách, ktoré sa môžu rozhodovať podľa vlastných preferencií. My sa do toho pokúsime vniesť jasné pravidlá,“ hovorí Hrčka.

Svoj nápad chce predstaviť začiatkom týždňa. V júni má ísť na petržalské zastupiteľstvo v podobe návrhu všeobecne záväzného nariadenia (VZN).

Ak ho miestni poslanci schvália, na čo je potrebná trojpätinová väčšina, nové pravidlá začnú platiť už pre rodičov, ktorých deti prijmú do škôlok k septembru 2019. „Chceme, aby už tento rok boli zvýhodnení tí, ktorí majú v Petržalke trvalý pobyt a budú mať dieťa staršie ako tri roky,“ dodáva.

Hrčka je tak druhým starostom veľkej bratislavskej časti, ktorý sa snaží „prekopať“ súčasnú, dosť neprehľadnú prax. O niečo podobné sa pokúsil aj starosta Ružinova Martin Chren, ten však išiel úplne inou cestou.

Chren presadil nariadenie, cez ktoré chce tlačiť na riaditeľky škôlok, aby sa držali nového bodovacieho systému. Ten by zvýhodnil miestnych obyvateľov.

Nápad so žrebovaním sa neujal

Na pochybné prideľovanie miest v škôlkach sa už niekoľko rokov sťažujú mnohí bratislavskí rodičia. Hovoria o protekcii, o nutnosti venovať sponzorské dary, kolujú dokonca (nepotvrdené) historky o 500-eurových úplatkoch.

Zvlášť v častiach Staré Mesto či Ružinov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Jasle a škôlky

Slovensko

Teraz najčítanejšie