Denník N

Oheň by nemal zničiť príbeh žilinskej Stanice

Ľudia z kultúrneho centra prišli o jeden z priestorov. Divadelná sála zhorela a poškodila aj cestný nadjazd.

Teraz radšej nie, odpísal na esemesku s prosbou, nech sa ozve, keď bude môcť. Nenaliehal som. Uprostred noci sa dozvedel, že plamene mu ničia desaťročné dielo, následky požiaru cíti celé mesto a teraz má plné ruky práce. Do akej miery je ohňom poškodený žilinský nadjazd prezývaný Rondel, posudzuje statik, no sála, ktorá bola priamo pod ním, je zničená.

Marek Adamov a jeho tím z kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie zverejnili túto správu s poďakovaním hasičom, ktorí „rýchlym zásahom zabránili fatálnym škodám“, a ospravedlnili sa cestujúcim za dočasné uzavretie Rondelu pre cestnú aj železničnú dopravu. Na záver oficiálneho vyhlásenia dali vetu „Smutný koniec jedného príbehu“. Ten príbeh je silný, ale hoci momentálne je predbežné čokoľvek prorokovať, všetci ich priaznivci veria, že sa ešte nekončí.

Podľa vlastných možností

Jules Verne nechal svoje knižné postavy precestovať svet balónom za 40 dní. Za rovnaký čas v Žiline v roku 2009 vznikol unikátny priestor s unikátnym architektonickým riešením. Štyritisíc plastových prepraviek na pivové fľaše, tisícky klincov, matíc a podložiek, niekoľko stoviek balíkov slamy, niekoľko desiatok dosiek, dve tatrovky hliny, dvanásťmetrový lodný kontajner. To bol základný stavebný materiál, z ktorého vznikla multifunkčná sála. Kontajner sa stal jej vstupnou bránou, steny vznikli pospájaním prepraviek a prirodzenú strechu vytvoril spodok cesty z Rondelu.

Celé to je príklad toho, ako sa dá robiť kultúra, keď nie sú peniaze ani vhodné miesta. Stvoríte si vlastný priestor, podľa vlastných možností. Na prázdnej ploche vedľa malej železničnej stanice, ktorá je od roku 2003 ich hlavným stanom, ľudia z kultúrneho centra s kamarátmi a dobrovoľníkmi postavili nový priestor. Za necelých štyritisíc eur vzniklo nové miesto pre Žilinčanov a pravidelných návštevníkov z iných miest aj zo zahraničia. S kultúrnym aj s komunitným programom, s domácimi umelcami aj s medzinárodnými hosťami. Divadelné predstavenia, koncerty, festivaly, diskusie. Zaujímavý program, parádny priestor.

Ak ste tam nikdy neboli, predstavte si dva oblúky pod cestným mostom. V tom prvom bolo pódium, v druhom hľadisko. Oheň zničil oblúk okolo pódia, podľa zatiaľ dostupných informácií

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie