Denník N

O knižnici Kornela a Nade Földváriovcov

dav
dav

Kornelova vášeň ku knihám bola legendárna. Rovnako ako jeho byt.

Kornel Földvári bol vášnivým bibliofilom a asi „najznámejším neznámym slovenským spisovateľom“. Na jednej besede mu nenápadný mladý muž položil zaujímavú otázku – načo je vôbec dobré čítať knihy? Veď všetko sa dá nájsť na webe a knihy sú totálne neefektívny spôsob získavania informácií. Zaujímalo ho, čo si o tom pán Földvári myslí.

Kornel sa asi pol minúty na mladého muža usmieval, akoby si overoval, či tú otázku myslí naozaj vážne. Potom sa uchechtol a porozprával krátky príbeh. Ako politicky nespoľahlivý člen Pomocných technických práporov stínal na Šumave v päťdesiatych rokoch od rána do večera stromy.  Bola to vysiľujúca práca mimo civilizácie v príšerných pracovných podmienkach. Raz večer niekto z jeho oddielu vytiahol brožovaný westernový rodokaps. Čítala ho celá izba a práve táto jednoduchá brožúrka Kornela zachránila pred úplnou beznádejou. Vďaka nej sa aspoň na chvíľu ocitol v slobodnom svete, kam za ním žiadna politická moc nedosiahla.

Bola to pekná odpoveď. Má ju aj vo svojej knihe … až pod čiernu zem. Ale nie je úplná. Stačilo Kornela chvíľu nenápadne pozorovať, ako si prezerá nové prírastky v Artfóre, a videli ste sústredeného lovca na výprave. Bolo v tom trpezlivé vyčkávanie, napätie a obrovské šťastie z nového úlovku.

Kornel Földvári doma medzi svojimi knihami. Foto – archív rodiny

Kornelova vášeň ku knihám bola legendárna. Rovnako ako jeho byt, ktorý nimi totálne zapratal. Raz sme mu s mojou budúcou manželkou priniesli domov rozhovor na autorizáciu. Pani Naďa nás pozvala dnu. V tom čase som už aj ja mal doma „rozbordelárených“ niekoľko tisíc kníh. To, čo som však uvidel v Kornelovom byte, ma absolútne odrovnalo. Do jednej izby sa pre knihy vôbec nedalo vojsť. Z obývačky zostal iba úzky tmavý tunel k televízoru, ktorý obklopovala vysoká masa kníh. Knihy zamurovali aj okná. Asi najpriestrannejšou miestnosťou bola kuchyňa. Variť sa v nej síce nedalo, ale za stôl sa pohodlne zmestili dvaja ľudia. A písací stroj.

Ten byt s knihami bol metaforou mojej potenciálnej budúcnosti. Pani Naďa vtedy prorocky darovala mojej budúcej manželke balíček antidepresívnych cukríkov. Kornel často žartoval, že v ich byte by sa dalo upratať iba plameňometom. Keď vraj nejakú knihu potrebuje, ide si ju radšej požičať z knižnice. Po tejto návšteve som začal svoje knihy pravidelne triediť a upratovať.

Peter Krištúfek sa s Kornelom intenzívne spriatelil, nakrútil o ňom niekoľko dokumentov a „produkoval“ knihu jeho pamätí O sebe. Venoval jej nepredstaviteľne veľa energie a staral sa o Kornela aj počas jeho pobytov v nemocnici. Keď sa mal Kornel vrátiť domov, navrhol, že mu knihy uprace a roztriedi, aby sa tam dalo trocha hýbať.

Kornel súhlasil, a tak Peter chodil každú stredu vykonať archeologické prieskumné vrty. Odhaľoval vrstvu za vrstvou, triedil, preberal, čistil knihy od kíl prachu a o výsledkoch ma nadšene informoval. Raz napríklad našiel v knižnej žile zo šesťdesiatych rokov úplne rozpadnuté a knihami zabalzamované kreslo, na ktorom bol prútený kôš s kedysi čerstvo opranou bielizňou.

Po Kornelovej smrti sa Peter rozhodol zachovať Kornelovu pamiatku aj prostredníctvom jeho legendárnej zbierky kníh.

Vytriedil ich podľa tém do banánových krabíc – knihy o židovskom humore, o karikatúre, o výtvarnom umení, o detektívke a podobne. Rovnako intenzívne vyberal miesto, kde by mohla byť Kornelova knižnica dôstojne umiestnená. Skvelého partnera našiel v Slovenskej národnej galérii a jej riaditeľke Sandre Kusej.

Knižnica Kornela a Nade Földváriovcov je od minulého týždňa v SNG voľne prístupná. Síce už ani náhodou nepripomína tú pôvodnú (k tej má asi najbližšie Krénova Pasáž), ale výstižne nesie jeho odkaz… že knihy nezahynú.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Knihy

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie