Denník N

Najkonzervatívnejšou hodnotou je láska

Anna Polcková. Foto N - Tomáš Benedikovič
Anna Polcková. Foto N – Tomáš Benedikovič

Rubrika Nedeľná nekázeň je tu pre všetkých, ktorých zaujíma kresťanský pohľad na svet. Evanjelická farárka Anna Polcková dnes píše o tom, čo robiť, aby Písmo nebolo len „mŕtvou literou“.

Každý z nás má misiu

Presuňme sa na chvíľu do času po zmŕtvychvstaní. Ľudí, ktorí sa pohybovali v bezprostrednej blízkosti Ježiša Krista, čakajú radikálne zmeny. Obdobie, v ktorom počúvali Jeho slovo a zažili Jeho spôsob, interpretáciu Písma, a predovšetkým stretávania s ľuďmi, sa onedlho skončí. Ich viera bude vystavená celkom novým výzvam. Nezaobíde sa bez neistôt, bez chvenia. Prichádza čas, keď majú dať Božiemu slovu podobu oni – ľudia, ktorí Ježiša videli a počúvali.

Dnes máme túto misiu vo svojej rodine a krajine vykonávať my. Od nás, ktorí sa považujeme za kresťanov, sa očakáva, že budeme napĺňať Ježišovo prikázanie lásky. Lásky bez podmienok. Lásky ku každému človeku bez rozdielu. Tak ako Ježiš. Aby Jeho poverenie nebolo nad naše sily, sľubuje nám svojho Ducha. Schopnosť nachádzať spôsoby, akými sa bude láska od Boha v našom prostredí aktualizovať. Zodpovednosť za to, ako sa k životu ľudí okolo nás vyjadríme – alebo nevyjadríme –, je však na nás. Ako jednotlivcoch, ale aj cirkvi a spoločnosti.

Rozhodnutia, ktoré robíme, neovplyvňujú iba nás. Je preto veľmi dôležité, aby im predchádzalo poctivé poznávanie súvislostí, kompetentný dialóg. Niektorým témam sa však my kresťania stále bránime. Žiaľ, sú to témy, ktoré isté skupiny znevýhodňovaných, slabých a šikanovaných opakovane otvárajú, a my ich opakovane ignorujeme. Chceli by sme, aby boli títo ľudia ticho. Alebo… aby vôbec neboli.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie