Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O hrozbe rakúskej radikálnej pravice, ktorá je vážnym nebezpečenstvom pre rakúsku demokraciu

Heinz-Christian Strache. Foto - AP
Heinz-Christian Strache. Foto – AP

Rakúsko nie je jediným štátom, kde je radikálna pravica súčasťou vlády, ale je ukážkovým príkladom, aké je to nebezpečné.

V Rakúsku prepukol škandál, ktorého hlavnou postavou je šéf koaličnej radikálno-pravicovej strany FPÖ Heinz-Christian Strache. Strache sa dohováral s domnelou príbuznou ruského oligarchu o kúpe rakúskeho bulvárneho denníka a sľuboval za to výhodný štátny biznis pre ruského partnera.

Tejto afére však predchádzali mnohé signály, že FPÖ je vážnym nebezpečenstvom pre rakúsku demokraciu, lebo jedným z jej cieľov je ovládnuť tajnú službu.

Sybille Geisslerová dôverne pozná scénu rakúskej radikálnej pravice, ktorá používa jazyk nacistickej propagandy a o imigrantoch hovorí ako o „potkanoch“. 12 rokov totiž vedie protiextrémistickú jednotku rakúskej tajnej služby. Jej veľkým problémom však je, že radikálna pravica, stelesnená stranou slobodných (FPÖ), sa stala súčasťou vlády.

Reportáž denníka New York Times opisuje, ako sa ihneď po vstupe FPÖ do vlády dostala do konfliktu, pretože ministerstvo vnútra, vedené touto stranou, ju požiadalo, aby mu sprístupnila mená agentov-informantov, ktorí sa infiltrovali do skupín radikálnej pravice.

Odmietla to a o niekoľko týždňov neskôr vtrhla do jej kancelárie polícia a odniesla jej spisy – teda informácie, na ktorých pracovala roky, pričom mnohé z nich boli výsledkom medzinárodnej spolupráce. Bol z toho škandál, ktorého dôsledkom je aj to, že viaceré tajné služby európskych

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Sebastian Kurz

Komentáre

Teraz najčítanejšie