Denník N

Kotlebovci chcú poslať do Bruselu aj bývalú exekútorku spomínanú pri veľkom podvode

Marian Kotleba s kandidátmi svojej strany do europarlamentu. Foto – TASR
Marian Kotleba s kandidátmi svojej strany do europarlamentu. Foto – TASR

Lucia Žužová je sedmičkou na kandidátke ĽSNS v eurovoľbách. V minulosti pôsobila ako exekútorka a bola aj obžalovaná v prípade poisťovacieho podvodu na východe Slovenska. Z procesu vyviazla bez trestu.

Ak by sa niekto pokúsil o podvod, neurobil by to zrejme inak. Toto konanie súdy nakoniec vyhodnotili tak, že nikoho nepotrestali. Ide o prípad bývalej exekútorky Lucie Žužovej, ktorá sa medzičasom vzdala exekútorského úradu a stala sa z nej asistentka poslankyne ĽSNS Jany Nehézovej. Okrem toho sa stala sedmičkou na kandidátke do Európskeho parlamentu.

Žužová bola exekútorka vyšetrovaná a načas aj obžalovaná zo zneužitia právomocí verejného činiteľa. Bolo to pred viac ako pätnástimi rokmi. Médiá tento prípad sledovali, pretože jedným z obvinených a neskôr aj obžalovaných bol michalovský sudca Jozef Soročina. Išlo o milióny korún, o ktoré údajne prišla Slovenská kancelária poisťovateľov.

Napokon v kauze nepadol jediný odsudzujúci rozsudok. Soročinu súdy oslobodili, v prípade Žužovej povedali, že nešlo o trestný čin, ale mohla sa dopustiť disciplinárneho prehrešku.

Napokon jej nedokázali ani disciplinárne previnenie.

Nech rozhodnú voliči

A práve to je aj argument kotlebovcov, prečo teraz Žužovú postavili na kandidátku. „Bola od všetkých obvinení a žalôb oslobodená a jej meno bolo očistené,“ vysvetlil podpredseda ĽSNS Milan Uhrík, ktorý tiež teraz kandiduje.

Žužová má na kandidátke uvedené, že je kresťanskou a pro-life aktivistkou. Toto jej súčasné angažovanie vyzdvihuje aj Uhrík.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie