Denník N

Kandidát KDH Čaučík: Pre časť konzervatívcov je Čaputová prijateľnejšia ako prezidentka než ako premiérka

Marián Čaučík. Foto N - Vladimír Šimíček
Marián Čaučík. Foto N – Vladimír Šimíček

Maroš Čaučík prišiel na eurokandidátku KDH z mimovládok. Hovorí, že nerozumie vzniku kresťanských strán – novotvarov, a aj o tom, že europarlament by nemal tlačiť na kultúrno-etické otázky.

Pred prezidentskými voľbami sa o ňom hovorilo ako o možnom kandidátovi KDH, napokon do súboja nešiel. Teraz je trojkou hnutia v eurovoľbách. Marián Čaučík zakladal kolednícku akciu Dobrá novina a organizuje rozvojovú pomoc vo svete. V rozhovore rozpráva aj o tom:

  • prečo odmieta spoluprácu so Smerom;
  • čo si myslí o nových kresťanských stranách – o Kresťanskej únii Záborskej a Škripeka a o Kuffovej KDŽP;
  • ako hovoriť s voličmi Kotlebu;
  • ako bojovať proti klimatickej zmene a čo môže EÚ zmeniť v Afrike.

 

Končiaca europoslankyňa Anna Záborská, výrazná tvár slovenskej kresťanskej politiky, o súčasnom predsedovi KDH Alojzovi Hlinovi už v roku 2016 povedala, že sa na svoju funkciu nehodí. Vy spolu vychádzate dobre?

Vychádzame korektne. Alojz Hlina je neuveriteľne pracovitý predseda, veľa chodí do regiónov a vie ľudí motivovať. To je v stave, v akom KDH je, potrebné. Pre mňa je KDH hodnotovou stranou, na ktorej po 30 rokoch vidieť únavu. Hnutie sa dlhé roky menej venovalo obmene kádrov a Alojz Hlina to dnes otvára. Kandidátka do eurovolieb je podľa mňa dôkazom.

Záborská z KDH nedávno odišla a Hlinovi v otvorenom liste napísala: „Pod vaším vedením KDH kladie stále väčší dôraz na marketing postavený na kľúčových slovách, pričom ich význam mu stále viac uniká. Spôsob komunikácie, ktorý ste zvolili, je konfrontačný, útočný, nezriedka zavádzajúci a vždy bez rešpektu.“ Nesúhlasíte?

Nebol som svedkom ich rozhovorov…

… ale viete posúdiť, či komunikácia Alojza Hlinu je „vždy bez rešpektu“, ako hovorí Anna Záborská.

Nepovedal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Slovensko

Teraz najčítanejšie