Denník N

Ako európski identitári pretláčajú rasizmus do stredného prúdu politiky

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Prívrženci identitarizmu tvrdia, že nemajú nič proti iným, chcú vraj len chrániť vlastnú kultúru. Sú slušnejší ako starí neonacisti, nevyzývajú na násilie, ale ich myšlienky môžu viesť k etnickým čistkám.

Autorka je americká historička a novinárka

Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Bolo to pozvanie na pivo alebo začiatok krajne pravicovej konšpirácie? Pri pohľade na dnešnú Európu ťažko povedať. Ale minulý týždeň rakúske médiá informovali, že vzťahy medzi Martinom Sellnerom a Brentonom Tarrantom boli skôr extenzívne. Sellner je jasne vyhraneným lídrom Rakúskeho identitárneho hnutia (Identitäre Bewegung Österreich), Tarrant je človek obvinený zo streľby v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch. Títo dvaja si minulý rok písali po tom, ako Tarrant identitárom poslal finančný dar. Sellner mu poslal link na svoj youtubový kanál a pozval ho do Viedne na pivo. Tarrant si rezervoval hotel, i keď to, či nakoniec do rakúskeho hlavného mesta odcestoval, ešte nevieme.

Slušnejší ako v minulosti

Prečo je to dôležité? Pretože Sellner reprezentuje zvláštny fenomén európskej politiky: krajne pravicového sprostredkovateľa. Na rozdiel od starých neonacistov identitári nepochodujú v čižmách, neholia si hlavy a nezakrádajú sa po kútoch. Majú úhľadné webstránky, nakrúcajú profesionálne videá a majú formálne organizácie v niekoľkých európskych krajinách – v Spojenom kráľovstve, vo Francúzsku, v Nemecku i v Rakúsku. Pozornosť priťahujú skôr prostredníctvom „happeningov“ (napríklad prerušia predstavenie, v ktorom hrajú utečenci, a na javisku rozlejú falošnú krv) než pochodmi a krikom. Tvrdia, že nie sú rasisti, že rešpektujú všetky kultúry, len trvajú na tom, že chcú chrániť tú vlastnú. Potichu udržiavajú styky s extrémistami ako Tarrant a zároveň sa socializujú s teraz už mainstreamovými politikmi „krajnej pravice“, ako sú napríklad rakúski Slobodní, ktorí sú súčasťou rakúskej vládnej koalície. (Tá sa v sobotu rozpadla – pozn. red.) A v praxi stále pretláčajú rasistické myšlienky a konšpiračné teórie z okraja internetu do stredného prúdu politiky. A nerobia to len v Rakúsku.

Samozrejme, popierajú, čo v skutočnosti robia. Vo svojom po anglicky nahovorenom videu (rakúski identitári chcú zostať v spojení so svojimi americkými náprotivkami, ktorí presadzujú myšlienky bielej nadradenosti) sa Sellner označuje za vlastenca, ukazuje úhľadnú rakúsku krajinu a hovorí o slobode slova a kultúrnej identite. To, čo robia, popierajú aj iní. Líder Slobodných a vicekancelár (po kauze z vládneho i straníckeho postu odstúpil – pozn. red.) Heinz-Christian Strache napríklad na súde neúspešne žiadal zákaz zverejňovania fotografie, na ktorej večeria s niektorými identitármi.

Veľká výmena

Nech je, ako chce, myšlienky tohto hnutia sa dostali aj do oficiálneho jazyka strany. Zbystrite, keď začujete frázu „great replacement“ – veľká výmena, ktorú Strache používa vo svojich facebookových príspevkoch. Ide o údajný tajný plán, ktorý v predstavách týchto ľudí riadia Židia, ktorého cieľom je nahradiť bielych Európanov moslimami a ktorý je ústredným identitárskym mýtom. Takisto dávajte pozor, keď budete počuť o „obrane Európy“ pred „inváziou“ a o potrebe „reemigrácie“, čo je korektnejší výraz pre etnické čistky.

Tieto myšlienky identitárov sa rýchlo šíria. Londýnsky Inštitút pre strategický dialóg, ktorý sleduje výskyt spojenia „veľká výmena“ na internete, zistil, že len na Twitteri sa vyskytlo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie