Denník N

Nie! Radšej škôlky

Ilustračné foto – Fotolia
Ilustračné foto – Fotolia

Chceme vyššiu pôrodnosť a šťastnejšie ženy? Tak sa nespoliehajme na zvyšovanie rodičovského príspevku a postavme viac škôlok a jaslí.

Autorky sú doktorandky na London School of Economics and Political Science
v odbore rodových štúdií, respektíve sociálnej politiky 

Premiér Peter Pellegrini oznámil sociálny balíček v hodnote, ktorá sa môže ročne vyšplhať až nad 200 miliónov eur. V rámci neho chce zvýšiť rodičovský príspevok pre pracujúcich rodičov s dieťaťom do troch rokov zo súčasných 220 eur na 370 eur mesačne, pre rodičov, ktorí nepracujú na plný úväzok, na 270 eur mesačne.

Lepšie by však bolo, ak by podpora smerovala na iné opatrenie rodinnej politiky: vláda by mala garantovať, že rodičia, ktorí majú záujem o miesto v škôlke alebo jasliach, ho aj získajú.

Pri škôlkach a jasliach totiž poľutovaniahodne zaostávame, zatiaľ čo pri podpore rodičovských dovoleniek sme na čele Európy.

Komunisti rozmýšľali rovnako

Vyšší rodičovský príspevok má podľa premiérovho novoročného prejavu viesť k vyššej pôrodnosti. V šesťdesiatych rokoch podobne argumentovali komunisti. Československo čelilo problému s nekvalitnými jasličkami, deti v nich boli často choré. Jedným z možných riešení bolo zavedenie dlhej materskej dovolenky, píšu výskumníčky Hana Hašková a Christina Klenner.

Dlhé materské však boli kontroverzné. Československá únia žien sa totiž obávala, že budú mať negatívny vplyv na emancipáciu žien.

Dvojročné materské nakoniec pretlačila vládna komisia pre populáciu, v ktorej sedeli prevažne muži. Tvrdili, že pomôžu zastaviť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie