Denník N

Beblavý: Ak by Sulík a Matovič robili politiku, ako sa má, nikdy by sme nevyrástli

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda Spolu Miroslav Beblavý sa uchádza o líderstvo koalície PS/Spolu do parlamentných volieb. Hovorí, že spolupráca v koalícii by nemala padnúť na jednom mene, s Kiskom by sa mali spojiť a so SaS Richarda Sulíka majú veľa spoločného. V rozhovore sa ešte dočítate:

  • prečo by mal byť lídrom koalície on a nie Michal Truban;
  • prečo hovorí o radikálnom programe, ktorý chce v novej vláde naplniť;
  • ako chce zaútočiť na Pentu v zdravotníctve;
  • prečo nepripadá do úvahy veľká dohoda so Smerom, aj keby hrozila vláda s Kotlebom.

Čo vám povedali ľudia z Progresívneho Slovenska, keď ste vyhlásili v relácii televízie Markíza Na telo, že chcete byť lídrom koalície PS/Spolu?

Podstatnejšie je, aby sme dohodli spoluprácu. Ale áno, súčasťou toho je, aby sme sa dohodli na tom, kto koalíciu potiahne. Ako povedal Mišo Šimečka u vás v rozhovore, Mišo Truban už túto ambíciu deklaroval. Ja som dostal otázku od pána Kovačiča a priamo som na ňu odpovedal. Nie je to najdôležitejšia otázka. Personalizácia politiky typu „kto z koho“ je to, čo Slovensko čiastočne doviedlo tam, kde sme. Nechcem k tomu prispievať.

Tomu rozumiem, ale predsa len otázka líderstva je to, čo ľudí, aj vnútri koalície, zaujíma. Máte vymyslený spôsob, ako dôjde k výberu jednotky?

O tom len začíname diskutovať, takže nie. Vo voľbách do Európskeho parlamentu sme mali dvoch lídrov kampane a fungovalo to.

Navonok sa zdá, že máte dobré vzťahy medzi PS a Spolu, minimálne čo sa týka ľudí, ktorí sú vo vedení oboch strán. Ale do akej miery sú členovia Spolu pripravení na scenár, že koalíciu môže viesť Michal Truban?

Nerobili sme o tom nejaké hlasovania alebo ankety. Z rozhovorov s našimi členmi a sympatizantmi dostávame signál, že pokiaľ to bude skutočné partnerstvo, tak ako to bolo doteraz, tak má koalícia výrazne väčšinovú podporu.

Čiže členovia Spolu by nemali problém s tým, ak by ich viedol do volieb Michal Truban?

Pre jednu aj druhú stranu je najdôležitejšie, aby to bolo skutočné partnerstvo. Aby to nebolo o tom, že jeden pohltí druhého, ale aby sme ťahali skutočne za jeden povraz. A aby ľudia rozumeli, že proces výberu je férový a vyhral naozaj ten, kto vie najlepšie pomôcť vo voľbách a najlepšie potiahnuť koalíciu aj po nich. Je veľká chyba sústreďovať sa len na najbližšie mesiace do volieb; musíme rozmýšľať v horizonte minimálne piatich rokov. Koalícia má zmysel najmä vtedy, ak vieme potiahnuť krajinu – ak to bude silné partnerstvo do volieb a po voľbách. Pre mňa nie je dôležité len to, ako získať pol percenta navyše, ale to, aby sme urobili najzásadnejšiu zmenu fungovania krajiny za posledných pätnásť, možno až dvadsaťpäť rokov.

Prečo si myslíte, že by ste mali byť lídrom vy a nie Michal Truban?

Ak máme vyberať lídra

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Kiska

Progresívne Slovensko

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie