Denník N

Získaj médiá a vládni ako Orbán. Video z Ibizy ukázalo, o čom sníva Strache a spol.

Spojenci Heinz-Christian Strache a Viktor Orbán. Foto - TASR/AP
Spojenci Heinz-Christian Strache a Viktor Orbán. Foto – TASR/AP

Líder rakúskej krajnej pravice sníval, že bude vládnuť ako maďarský premiér, ak získa bulvár a ovládne televíziu ORF. Pripomenul koniec opozičných novín Népszabadság.

Výbušné video z luxusnej vily na Ibize, ktoré vyvolalo expresný pád rakúskeho vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho a koniec jeho krajne pravicovej Strany slobodných vo vláde, má oveľa väčší dosah ako vnútri rakúskych hraníc.

V tajne zhotovenom videu Strache debatuje so ženou, ktorá predstierala, že je neterou ruského milionára. V uvoľnenej atmosfére sa bavia o podpore FPÖ výmenou za štátne kontrakty, o kúpe najčítanejších rakúskych novín Kronen Zeitung a privatizácii verejnej televízie ORF.

Geopolitika a fejkový oligarcha

Zábery, ktoré v piatok zverejnili nemecké médiá Der SpiegelSüddeutsche Zeitung, postavili pred májovými eurovoľbami do nepríjemného svetla aj partnerov rakúskych slobodných, ktorí s „HC Strache“ chcú zostaviť spoločnú frakciu nacionalistických síl.

Sú medzi nimi Boris Kollár, taliansky minister vnútra Matteo Salvini či Marine Le Penová, ktorú nedávno v Bratislave hostila práve Sme rodina so zástupcom rakúskych slobodných.

Blízkym vzťahom so Strachem sa chválil aj prokremeľský šéf slovenského parlamentu Andrej Danko a spoluprácu s ním si pochvaľoval aj maďarský premiér Viktor Orbán, voči ktorému vedie EÚ sankčnú procedúru a v Európskej ľudovej strane má pozastavené členstvo.

Bolo to práve na stretnutí so Strachem, kde Orbán hovoril, že nepodporí Manfreda Webera za šéfa Európskej komisie, hoci je členom jeho frakcie. Aj podľa šéfky nemeckej CDU má maďarský premiér bližšie k populistom ako je Salvini a Strache. Ich spojenectvo však teraz utrpelo imidžový problém.

„Video z Ibizy ukázalo, že meniť geopolitiku dokáže aj fejkový ruský oligarcha,“ povedal Denníku N niekdajší šéf eurosocialistov Hannes Swoboda. Tiež podľa neho ukázalo, ako sa politici v FPÖ cítili neohrození a stratili mieru.

„Až tak, že si ani poriadne neoverili, s kým o pomoci z Ruska rokujú,“ hovorí rodák z rakúskeho mestečka Bad Deutsch-Altenburg neďaleko slovenských hraníc.

Šokujúci záznam z Ibizy, ktorého vznik stále nie je objasnený, tiež ukázal, ako sa populistickí lídri navzájom inšpirujú. Platí to najmä o Viktorovi Orbánovi, v ktorom vidí svoj vzor Andrej Danko – a ako sme mali možnosť vidieť na záznamoch z Ibizy, aj Heinz-Christian Strache.

Sen populistu: Robiť to ako Orbán

„Keby sme mali absolútnu väčšinu, mohli by sme robiť veci tak, ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Sebastian Kurz

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie