Denník N

Etnologička Botiková: Sedliactvo je v nás hlboko zakorenené

Etnologička Marta Botiková. Foto N – Vladimír Šimíček
Etnologička Marta Botiková. Foto N – Vladimír Šimíček

Ak chceme pochopiť našu nedôveru voči migrantom alebo to, prečo máme tak málo ženských hrdiniek, treba sa pozrieť do našej minulosti, vraví etnologička Marta Botiková.

Ktorými faktmi z minulosti našich predkov zvyknete na úvodných hodinách prekvapiť študentov?

Musím povedať, že otázky tradičného spôsobu života sa nám čím ďalej tým viac vzďaľujú, čiže to, na čom stavala etnológia v 19. a začiatkom 20. storočia, je už dnes pre nich niečo úplne neznáme, neaktuálne, zasypané „prachom múzeí“. A zvlášť keď sa naše poslucháčstvo začína učiť o prvkoch materiálnej kultúry, sú to pre nich zväčša úplné novinky, čiže samé prekvapenia.

Pamätám si, že keď som študovala ja, ako dievča z Dunajskej ulice v centre Bratislavy som tiež nevidela bežne jarmo či iné poľnohospodárske náradie a pán profesor Ján Podolák si na nás vtedy neraz zgustol ako na skupine mestských slečien.

Čiže urbanizácia výrazne pokročila už v časoch nášho štúdia, no v súčasnosti ten globálny „nášup“ informácií úplne prehlušuje historické súvislosti. Očakávala by som, že dnešní študenti prídu zo strednej školy zorientovaní aspoň v chronológii dejín. Niekedy mám pocit, že to, čo im hovorím, je pre nich španielska dedina.

Podľa mňa tento stav vôbec nemusí súvisieť s hodinou dejepisu navyše. Súvisí skôr so spôsobom uchovávania informácií a so zvýznamňovaním informácií.

Nechcem obhajovať dnešných študentov, ale zrejme sa len spoliehajú na to, že si všetko potrebné môžu nájsť na internete.

Lenže v tej chvíli, keď sa o tom rozprávame, to nenájdu. To zvýznamnenie informácií je základ – bez toho nemôžete študovať historický odbor. A každý odbor má svoje dejiny, ktoré ho formovali, rozvíjali a niečo znamenajú pre ďalšie vedomosti. Práve to mi u dnešných študentov chýba najviac, to zakotvenie, uchytenie sa, istý pevný bod.

Je medzi nimi malá skupinka tých, ktorých bavia rôzne bizarnosti minulosti, tešia sa z ich napodobňovania.

Potom je výborná skupina tých,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Rozhovory

Životy žien

Rodina a vzťahy, Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie