Denník N

Jedno možné vysvetlenie, prečo koniec Hry o tróny nahneval divákov

Skončila sa Hra o tróny. Seriál, ktorý osem rokov menil celú podobu televíznej zábavy. No niektorí si želajú, nech sa skončí ešte raz – hlavne nejako inak.

Petíciu za repete celej série číslo osem podpísalo cez internet už milión a tristotisíc ľudí a ďalší k nim pribúdajú, lebo je to virál. Od komerčnej televízie HBO, ktorá seriál vysielala od roku 2011, požadujú uspokojivejšie rozuzlenie a „schopnejších scenáristov“.

Žiadosť na stránku change.org zavesil neznámy nespokojný fanúšik s nickom Dylan D. Nepáči sa mu, ako ságu spisovateľa George R. R. Martina rozvinuli scenáristi po tom, ako seriál predbehol predlohu.

„Nechcem byť za ufňukaného. Potrebujem dať najavo svoje obrovské sklamanie. Či mám nejaké riešenie? Nápady mám, ale nie som hollywoodsky scenárista. Aby ste videli, že je auto pokazené, nemusíte byť mechanik.“

Pôvodne chcel zozbierať 15-tisíc podpisov. Medzitým však prišla predposledná epizóda, ktorá ľudí nahnevala a petícia sa tak trochu vymkla z rúk. Novým cieľom teraz má byť milión a pol podpisov. To sa stane onedlho, otázkou však zostáva, k čomu to má viesť.

Sú prípady z minulosti, že tvorcovia popkultúry ustúpili tlaku vlastných divákov, najčastejšie oživili postavy a hrdinov, ktorí najprv zomreli. Vždy však šlo o taký dej, ktorý sa ešte len mal nakrúcať. Zopakovať nakrúcanie, obzvlášť veľmi nákladné, by bol zvláštny precedens.

HBO petíciu oficiálne nekomentuje, ale ak televízia rátala s tým, že nespokojných fanúšikov upokojí záverečná epizóda, tak sa zjavne prerátala. V pondelok hneď po finále začali podpisy raketovo pribúdať.

Niektorým sa nepozdáva, že tí istí scenáristi David Benioff a D. B. Weiss (mimochodom, držitelia ceny Emmy za Hru o tróny) budú písať pokračovanie Star Wars, ktoré príde do kín v roku 2022.

https://www.youtube.com/watch?v=vrdeAAElH4w

Architekt a záhradník

Nespokojnosť tentoraz rástla s každou ďalšou epizódou.

Množili sa sťažnosti na iracionálne správanie hrdinov, najmä prerod Daenerys Targaryen, prekážalo príliš tmavé osvetlenie scén, aj kávová šálka, ktorú zo záberu zabudli vyretušovať. Tvorcovia pocítili, aká vrtkavá môže byť priazeň fanúšikov, keď každý všetko okamžite hodnotí a komentuje.

Možno je však chyba hlbšie ako v scenári. To je záver, ku ktorému dochádza Daniel Silvermint v článku pre Wired, v ktorom tvrdí, že problémom nie je scenár, ktorý by bol babrácky. Problémom sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie