Denník N

Nárast hladiny morí o dva metre do roku 2100 by si vyžiadal presídlenie okolo 200 miliónov ľudí

V Antarktíde a Grónsku je toľko ľadu, že ak by sa všetok roztopil, hladina svetového oceánu by stúpla o 65 metrov. Foto – Fotolia
V Antarktíde a Grónsku je toľko ľadu, že ak by sa všetok roztopil, hladina svetového oceánu by stúpla o 65 metrov. Foto – Fotolia

Nárast hladiny oceánov povedie k takej veľkej migrácii, ktorá môže ohroziť existenciu štátov a viesť k nepredstaviteľnému tlaku na zdroje a priestor, hovoria autori novej štúdie.

Ak sa prízemná atmosféra Zeme oteplí v priemere do 2 stupňov Celzia do konca storočia, topiaci sa ľadový príkrov v Grónsku a Antarktíde zdvihne hladinu oceánov najmenej o ďalších 26 centimetrov.

No existuje 5-percentná šanca, že pôjde až o 80 centimetrov.

Ak k tomu pripočítame topenie všetkých ľadovcov na Zemi a rozpínanie teplejšej vody v oceánoch, do roku 2100 by sa hladina svetového oceánu mohla zdvihnúť až o jeden meter.

„O dvadsať centimetrov sa už hladina oceánu zdvihla. Ďalších 80 centimetrov zrejme pribudne. Ide o stredný scenár,“ vysvetlil pre Denník N klimatológ Milan Lapin.

Odborník pôsobí ako profesor fyziky v oddelení meteorológie a klimatológie Katedry astronómie, fyziky Zeme a meteorológie na UK v Bratislave.

Oteplenie o 2,5 stupňa je reálne

Vedec dodal, že globálne oteplenie o 2,5 stupňa Celzia do konca storočia v porovnaní s predindustriálnou dobou považuje za reálne. „V takom prípade by v Arktíde stúpla teplota vzduchu v priemere až o sedem stupňov,“ povedal Lapin.

Podľa neho je však teoreticky možné, že globálna teplota stúpne do roku 2100 o 5 až 6 stupňov. „Ide o maximálny scenár, ktorý by sa – okrem iného – naplnil vtedy, ak by ľudstvo pokračovalo vo vypúšťaní fosílneho CO2 doterajším spôsobom. V takom prípade by koncentrácia oxidu uhličitého prekročila 1200 ppm (častíc na milión, z angl. parts per million).“

V súčasnosti je v atmosfére 413 ppm CO2. Ako Denník N písal v minulosti, keď bolo naposledy také množstvo oxidu uhličitého v atmosfére, teplota bola o 3 až 4 stupne Celzia vyššia, stromy rástli aj v okolí južného pólu a hladina svetového oceánu bola vyššia o 15 až 20 metrov.

Presídlenie okolo 200 miliónov ľudí

V novej štúdii, ktorá vyšla tento týždeň v prestížnom časopise PNAS, vedci píšu, že ak by sa naozaj oteplilo o 5 stupňov Celzia, potom by topiaci sa ľadový príkrov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie