Denník N

Dejiny sa občas opakujú, lebo ľudia sa nemenia

Sándor Márai
Sándor Márai

Ak chcete vedieť, čo sa stalo a čo sa možno opäť stane, čítajte Sándora Máraia.

Čo by robili dnešní členovia ĽSNS v roku 1942? Pravdepodobne by niektorí organizovali transporty slovenských Židov do Osvienčimu, iní by robili dozorcov v koncentračných táboroch. Nie je ťažké predstaviť si Mariana Kotlebu ako Alexandra Macha (vtedajšieho ministra vnútra).

A keby stroj času presunul dnešných funkcionárov SNS do roku 1942, boli by arizátormi velebiacimi Hitlera? Zrejme áno, súdiac podľa ich túžby po majetku a servilnosti voči cudzím diktátorom, ako je Putin.

Je užitočné si pripomínať, že slovenská spoločnosť je aj dnes plná ľudí, ktorí by sa v ére fašizmu správali ako fašisti a v ére komunizmu ako komunisti. Sklony ľudí k násiliu sa nemenia, ide len o to, či im politický systém ponúkne príležitosť ich uplatniť.

Kedy sa to začalo

Je tiež užitočné čítať dobré knihy, tie stroje času, ktoré nás prenášajú do minulosti. Ich autori nám dali podrobné návody, ako sa budeme správať, ak sa nepoučíme z ich omylov. Jedným z tých častých je počiatočná neochota pripustiť si, že sa niečo zlého deje. Ako vtedy, v noci z 11. na 12. marca 1938, keď Hitlerova armáda vtrhla do Rakúska.

„V ten moment sa k môjmu životu priblížilo niečo, čo tu bolo aj predtým a čoho som sa obával – povaha človeka je však taká, že kým ho od reality delí osemsto kilometrov, je ochotný vidieť všetko, dokonca aj skutočnosť, len ako prelud a hmlu.“

To sú vety

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie