Denník N

Hovorí sa, že kto raz podvádzal partnera, urobí to zase. Nemusí to byť pravda, ale riziko existuje

Ilustračné foto - Flickr.com/Luigi Mengato
Ilustračné foto – Flickr.com/Luigi Mengato

Viera svojho muža podviedla, takmer sa rozviedli, no napokon svoj vzťah zachránili. Čo hovorí o riziku opakovanej nevery štatistika a čo párový terapeut?

Manažérka v strednom veku Viera o sebe hovorí, že je živým dôkazom toho, že rozšírená veta „kto raz podvádzal, podvedie znova“ nie je pravdivá.

Pred 17 rokmi podviedla svojho manžela s kolegom z práce. „Nebola to žiadna veľká aféra. Keby som chcela byť veľmi cynická, povedala by som, že sme spolu mali viackrát sex. Taký sex, aký sme nezažívali doma. Ukončili sme to veľmi rýchlo. Mne aj jemu viac záležalo na našich partneroch a na rodinách ako na chvíľkovej rozkoši. A tiež nám bolo trápne sa schovávať po hoteloch. Neviem, ako si to ďalej v živote zariadil on, ale u mňa išlo o prvé a jediné zlyhanie. O všetkom som povedala aj manželovi.“

Hoci Viera to, čo sa stalo, opisuje bez akejkoľvek emócie, pravda je, že je to len preto, lebo sa to stalo dávno. Po jej priznaní sa manžel odsťahoval, podal žiadosť o rozvod, ktorú však nakoniec stiahol po tom, čo absolvovali sedenia v manželskej poradni. „Na vzťahu sme pracovali možno tri-štyri roky. Manžel sa musel naučiť znovu mi veriť. To nie je ľahké a mnoho ľudí to nikdy nedokáže, čo chápem,“ hovorí.

To je Vierin príbeh. Ale koľko takých je? Neplatí skôr, že tí, čo podviedli, to zopakujú? Že podvedú toho istého partnera opäť s niekým ďalším alebo že si nájdu nový vzťah a zase sa vrátia k starým chodníčkom?

Sú rizikovejší

Z jednej štúdie z roku 2017 z americkej publikácie Archive on Sexual Behavior vyplynulo, že u ľudí, čo sa priznali, že už raz podviedli svoju partnerku či partnera, je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie