Denník N

Pomáha obetiam zneužívania kňazmi, česká katolícka cirkev ho za to zbavila funkcie cirkevného sudcu

Jan Rozek. Foto - záber z diskusnej relácie českej internetovej televízie DV TV
Jan Rozek. Foto – záber z diskusnej relácie českej internetovej televízie DV TV

Jan Rozek je bývalý cirkevný sudca Brnianskej diecézy. Keď rozbehol projekt Za čistú cirkev, vyhodili ho.

Tým, že ste sa rozhodli pomáhať obetiam sexuálneho zneužívania kňazmi, sa vám podarilo naštvať špičky českej katolíckej cirkvi. Prečo ste do toho šli, keď ste už vopred mali jasné signály, že vám to neodpustia?

V cirkvi som zakladal viac aktivít a nikdy s tým nebol problém, niektoré dokonca podporila Česká biskupská konferencia. Žil som teda v tom, že cirkev reálne víta pomoc laikov v rôznych oblastiach.

Keď som bol cirkevným sudcom, chodilo za mnou mnoho ľudí, ktorí mali problémy vo svojich farnostiach. Mali problémy s kňazmi, ktorí zneužívali svoju moc a postavenie, ale bral som to tak, že na seba narazili horúce hlavy, ktoré časom vychladnú. Lenže prípadov začalo pribúdať a ja som pochopil, že ide o systém.

Aký?

Systém lži a popierania. Cirkevní predstavitelia, a je jedno, či ide o kňazov, dekanov, generálnych vikárov alebo biskupov, sa neriadia kánonickým právom, ignorujú dokonca aj smernice, ktoré sami vytvorili.

Na začiatku som naozaj veril, že ak veriaci vo farnosti predloží dôkazy o nekalej činnosti cirkvi, pričom to nejde medializovať, len v pokoji vyriešiť, biskupské úrady nemôžu mať žiadny problém s ním komunikovať. Lenže je to inak. Laikov ignorujú pokojne aj rok v snahe odradiť ich, prípadne im neustále menia podmienky a termíny stretnutí. Tí ľudia nakoniec stratia chuť čokoľvek hlásiť a riešiť.

Keď som pochopil, ako to funguje, došlo mi aj to, že je to práve systém, ktorý umožňuje dlhodobo kryť aj sexuálne zneužívania maloletých kňazmi.

V akom zmysle?

Ak sa vo farnostiach strácajú peniaze zo zbierok či z účtu, cirkevní laici to v nich vedia ako prví. Každý sexuálny predátor, či už má ženu, milenku, alebo zneužíva deti, na to potrebuje aj peniaze. Potrebuje ich na kupovanie si mlčania, na darčeky, na dovolenky. Vzhľadom na výšku platu kňaza, ktorá je v Česku 14- až 17-tisíc českých korún (543 až 660 eur, pozn. autora), si to nemôže dovoliť len tak a peniaze musí brať inde.

Ak to farníci odhalia a idú nebodaj za iným kňazom, ten to odmietne riešiť, lebo si nechce páliť prsty. Idú preto za dekanom, ktorý im síce písomne sľúbi pomoc, ale v skutočnosti tých ľudí udá práve kňazovi, ktorého obvinili. Ten ich okamžite vyhodí zo všetkých služieb pre farnosť, aby už do ničoho interného nevideli. Farníci ešte potom zájdu za generálnym vikárom, ale ten ich zase odkáže na dekana, takže nakoniec pochopia, že ide o márnu snahu.

Prečo nejdú rovno za biskupom?

Veď chcú ísť, ale kým im dá termín stretnutia, obvykle ubehne rok a viac. Laici sa ničoho nedovolajú a časom sa na to ako totálne demotivovaní vykašlú. Jednoducho ich prejde chuť niečo riešiť. Ak sa aj niekto nebodaj dostane k biskupovi, všetko

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Sexuálne škandály v cirkvi

Sexuálne zneužívanie

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie