Denník N

K trom kandidátom na ústavného sudcu pribudol Patrik Palša. Prezident čaká na desiatku mien

O troch ústavných sudcoch rozhodol Andrej Kiska, menovanie ďalších ostane už na Zuzane Čaputovej. Foto N - Tomáš Benedikovič
O troch ústavných sudcoch rozhodol Andrej Kiska, menovanie ďalších ostane už na Zuzane Čaputovej. Foto N – Tomáš Benedikovič

Reparát pri tretej voľbe kandidátov na ústavných sudcov vyšiel. K trojici z utorka dovolili aj štvrtého kandidáta – je ním advokát Patrik Palša. O nových ústavných sudcoch už bude rozhodovať s najväčšou pravdepodobnosťou prezidentka Zuzana Čaputová.

Dohoda na jeho mene bola v koalícii už v utorok, ale prešovský advokát Patrik Palša vtedy ešte parlamentom neprešiel. Získal len 68 hlasov, dva mu chýbali. Poslanci si voľbu v stredu zopakovali a z Palšu je už kandidát na ústavného sudcu. Prešovský advokát získal 73 hlasov.

V stredajšej voľbe hlasovalo 141 poslancov. Na zvolenie potrebovali kandidáti 71 hlasov.

Nový zvolený Palša ako právnik prešovských technických služieb poslal poslancovi Richardovi Drutarovskému predžalobnú výzvu, aby sa ospravedlnil za výroky počas mestského zastupiteľstva. Poslanec Drutarovský to vnímal ako vyhrážku.

Stále nedokázali zvoliť všetkých

Celkovo tak po tretej voľbe pošle parlament do prezidentskej kancelárie zoznam so štyrmi menami. Tromi zvolenými z utorka sú advokát Pavol Boroň, akademik Martin Vernarský a prokurátor Marek Tomašovič. Aj tak parlament nezvolil všetkých, malo ich byť desať, takže voľba sa bude musieť znovu zopakovať. Nový termín musí vyhlásiť predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

Prezident Andrej Kiska už avizoval, že žiadnych nových ústavných sudcov nevymenuje, kým nebude mať kompletný zoznam kandidátov. Na tomto názore sa nič nezmenilo.

O doplnení zostavy Ústavného súdu tak zrejme rozhodne až nová prezidentka Zuzana Čaputová.

Výnimka z pravidla

Výnimku z ústavnej tradície menovať polovicu z kandidátov na Ústavný súd urobil Kiska

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľba ústavných sudcov

Slovensko

Teraz najčítanejšie