Denník N

Starovekí Narti si hroby vykopali sami, nás tá naša nenásytnosť možno nezahubí

Foto - Flickr.com/Martin Snicer Photography
Foto – Flickr.com/Martin Snicer Photography

Škandinávski vedci sa inšpirovali sopkami, aby spomalili globálne otepľovanie. Chcú rozprašovať aerosólové častice vysoko do atmosféry a znížiť tak teplotu vzduchu.

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

„Planéta Zem je chorá. Má horúčku,“ vysvetľoval Pan Ki-mun Leonardovi diCapriovi pred štyrmi rokmi počas klimatickej konferencie v Paríži.

„Žiadny div,“ zamrmlala si pre seba planéta Zem, „keď mám tú civilizáciu. A to v pokročilom štádiu.“

Dnes je situácia ešte dramatickejšia. Pri takej príležitosti bude iste prospešné prečítať si niečo o tých civilizáciách, ktoré to už majú za sebou – starovekých, a z ich chýb sa prípadne poučiť. Vezmite si napríklad taký Nartský epos, ktorý opisuje hrdinské činy Nartov, predchodcov dnešných Osetov.

Narti boli bohatieri mocných ramien, nebáli sa ničoho a nikoho, ani bohov nie. A okrem toho to boli riadni figliari. Z každej šlamastiky sa im bystrým umom vždy podarilo nejako dostať. Týmto svojím naturelom pripomínajú nás, dnešných ľudí.

My sa tiež vôbec nebojíme a vlastným umom sa z každej nepríjemnosti, síce zakaždým v hodine dvanástej, ale predsa len dostaneme. Najnovšie publikované vedecké výsledky dávajú istú nádej, že to nebude ináč ani dnes a že to dajako napokon všetko zvládneme.

Prvý problém – energie a globálne otepľovanie

Odkedy ľudstvo pred stotisíc rokmi objavilo oheň, potrebuje preň na uspokojenie svojho apetítu palivo. Kedysi, a nie je to tak dávno, sme kvôli drevu takmer vykynožili všetky lesy. Potom sme naďabili na uhlie a ďalšie fosílie a lesy sme našťastie uchovali (neplatí u nás). Postupne sme však zamorili vzduch oxidom uhličitým a inými emisiami zo spaľovania fosílnych palív, čo prinieslo globálne otepľovanie.

Potom sme objavili urán a postavili jadrové elektrárne, ktoré by nás mohli zachrániť, ale aj keď sa ničoho nebojíme, jadrových reaktorov sa trošku predsa len

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Veda

Teraz najčítanejšie