Denník N

Huba, Koklesová, Burlas na proteste: Načo je nám ministerka, ktorá kultúru po kúskoch likviduje?

Iniciatívu Stojíme pri kultúre podporilo aj divadlo. Na májovom proteste sa prihovorili Boris Farkaš aj Martin Huba. Foto N - Vladimír Šimíček
Iniciatívu Stojíme pri kultúre podporilo aj divadlo. Na májovom proteste sa prihovorili Boris Farkaš aj Martin Huba. Foto N – Vladimír Šimíček

Protestné zhromaždenie za odvolanie ministerky kultúry Ľubice Laššákovej spojilo verejné inštitúcie aj nezávislé kultúrne centrá. Vybrali sme prejavy, ktoré na ňom odzneli.

Hudobník Martin Burlas

Niekoľko otázok:

Každý manipulátor vie, že ľudí treba predovšetkým rozdeliť, ak ich chce ľahšie ovládať. Necháme sa rozdeliť? Lebo presne to je to jediné, čo vie pani ministerka robiť.

Naša vláda sa sama postarala o to, aby mala nepriateľov, sama na tom roky pracovala veľmi intenzívne a usilovne. Načo je dobrá existencia takej vlády? Vlády, ktorá 10 rokov rozoštváva ľudí proti sebe a potom sa tvári, že to robí niekto iný… Načo je ministerka, ktorá chce postupne likvidovať jednotlivé oblasti kultúry? Ktorá drzo ignoruje skoro všetko okrem krojov, a potom, keď všetci vidia, čo spôsobila, zvoláva nejaké zbytočné stretnutia?

Pani ministerka ukázala už pri nástupe, že nerozumie ani čo znamená slovo „klamanie“, alebo „morálka“ či „manipulácia“. Prečo by mala rozumieť kultúre? Pýtam sa zbytočne, lebo vieme, že kultúre nerozumie. pletie si ju s dekoráciou vykonávania moci. Budeme sa tomu ticho prizerať?

Ten, kto ju vybral, sa k svojej funkcii dostal omylom v systéme, keď sa im ich domček z karát začal rozsypávať. Máme k nemu byť tolerantní? Prečo? Za to, že navrhol ministerku, ktorá nerozumie svojej práci? Za to, že jediné, čo vedia, je hrať mŕtvych chrobákov, keď treba niečo spraviť?

Oni ešte nepochopili ani to, že sú veci, ktoré sa za peniaze kúpiť nedajú. Že postoje a morálka sa neurčujú v straníckej centrále, ale v ľudskej hlave.

Verím ale, že nemajú prístup ku všetkým hlavám tohto štátu. A keďže ho nemajú, začal sa ich koniec. Používajú moc, peniaze, násilie. Došlo k dvojnásobnej vražde novinára a jeho snúbenice. A aj tak končia. Jedno z riešení, ktoré ponúkajú, je sprísnenie pravidiel pre novinárov. Myslia to vážne? Myslia vážne, že uveríme, ako radi vyšetrujú korupciu a dvojnásobnú vraždu sprevádzanú sledovaním novinárov? Keby neprebiehalo v spolupráci a pod dohľadom Interpolu a novinárov, nechcem ani vedieť, ako by to dopadlo.

A na záver ešte jedna otázka: Myslíte si že pretrvá kultúra, alebo pani ministerka? Myslím, že na túto otázku nám už odpovedala história.

Foto N – Vladimír Šimíček

Poverená riaditeľka Kunsthalle Nina Vrbanová

Stojím tu dnes pri kultúre. Už nie iba pri Kunsthalle, pri Národnej galérii, pri Národnom divadle, pri LGBTI komunite, pri múzeách a galériách v regiónoch a ďalších, ale pri kultúre vôbec.

Udalosti uplynulých mesiacov a dní nás priviedli až na toto námestie, pretože už nevidíme inú cestu, ako kultúre inak pomôcť. Nechceme pre prostú nekompetentnosť prísť o naše vlastné umelecké, kultúrne a spoločenské hodnoty. Všetci tu dnes spoločne stojíme na strane kultúry, ktorá je dlhodobo traumatizovaná, nezmyselne trpí nezáujmom, neschopnosťou a nekompetentnosťou súčasného vedenia Ministerstva kultúry.

Pani Laššáková, po Kultúrnom reparáte Vám kultúrna a umelecká obec Slovenska dala šancu preukázať, že Vaše pôsobenie v tomto rezorte môže byť prínosné. Nie je. V jednom dychu a v jednej vete svojím vlastným prísľubom deklarujete podporu vzniku novej štátnej organizácie Kunsthalle Bratislava, a vzápätí svoj vlastný prísľub popierate tvrdeniami o rozpočtových limitoch. Nezáleží Vám na tom, neklamte.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ľubica Laššáková

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie