Denník N

Kiska: Ak nepôjdeme voliť, preváži hlas tých, ktorým spoločná Európa prekáža

Foto - Prezidentská kancelária
Foto – Prezidentská kancelária

Prezident Andrej Kiska vystúpil pred eurovoľbami v RTVS.

Milí občania,

túto sobotu nás čakajú dôležité voľby do Európskeho parlamentu. Budú to voľby, v ktorých nerozhodujeme o našich národných inštitúciách. Napriek tomu významne ovplyvnia to, ako sa nám na Slovensku bude žiť. Ako sa nám bude dariť.

Európska únia je našou Úniou, miestom, ktoré patrí nám, rovnako ako aj ostatným členským štátom. Čakajú ju v najbližších rokoch zložité diskusie, ktoré ovplyvnia aj Slovensko.

Sme v situácii, keď po prvý raz z Únie vystupuje jedna z krajín. Názory na ďalšie smerovanie Európy sa líšia. Jedni si myslia, že by mala postupovať k užšej spolupráci, lebo len tak bude schopná dosiahnuť spoločné ciele. Iní zase dávajú do popredia rôznorodosť a pýtajú si viac rýchlostí integrácie.

Žiaľ, silno počuť aj tých, ktorí o Európe pochybujú a žiadajú návrat späť, dokonca spochybňujú otvorenosť hraníc alebo euro. Preto aj hlas ľudí, ktorí naše záujmy budú reprezentovať, ktorých si v sobotu zvolíme, musí mať silný mandát. My, občania, musíme ukázať, že toto je naša Európa, že nám na jej osude a budúcnosti záleží. Že cítime zodpovednosť za jej správu a fungovanie.

Dnes stojíme spoločne – jednotlivé členské krajiny aj Únia – pred problémami, ktoré sú vážne a na ktoré ešte nemáme riešenia. Vieme však, že sú väčšie ako naše štáty a že šancu zvládnuť ich máme len spoločne.

So zmenami klímy dokážeme urobiť sami iba málo. Voda, vzduch ani pôda nepoznajú ľudské hranice. Len ťažko môžeme diktovať podmienky globálnym spoločnostiam s rozpočtami väčšími než má Slovensko. A ani najväčšiu súčasnú hrozbu pre demokraciu – dezinformácie a propagandu – neporazíme inak, než tým, že spojíme sily.

Projekt Európskej únie je úžasný projekt. Je to nielen projekt hospodárskeho rozvoja a solidarity, ale aj projekt slobody, voľnosti, a nezabúdajme, že aj mieru. Je to projekt, kde nami volení poslanci Európskeho parlamentu spolu s Radou EÚ, t.j. vládami všetkých štátov, rozhodujú o našich spoločných európskych pravidlách a o našich spoločných európskych peniazoch.

V minulých európskych voľbách prišlo na Slovensku voliť len 13 percent voličov. Najmenej zo všetkých krajín Európskej únie. Nášmu členstvu v Európe pritom väčšina ľudí vyjadruje podporu. Akurát nie vo voľbách. Ak však neprídeme voliť my, výrazná väčšina ľudí na Slovensku, ktorí si členstvo v EÚ vážime a želáme si pevné spojenectvo, vzdávame sa možnosti ovplyvniť našu budúcnosť. A hrozí, že preváži hlas politikov, dokonca extrémistov, ktorým spoločná Európa prekáža.

My všetci sme Európania. Milovať svoju dedinu, mesto, región alebo národ nie je v rozpore s tým, že človek môže byť presvedčeným Európanom. Slovensko potrebuje v Európe silný slovenský hlas.

Preto vás ako prezident vyzývam, využite svoje právo a príďte voliť. Ide o naše Slovensko v našej Európe.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Európska únia

Slovensko

Teraz najčítanejšie