Denník N

Ministerka sa nás snaží podplácať a rozdeliť, ale to sa jej nepodarí, odkazujú organizátori protestu za jej odvolanie

Z protestu za odvolanie Laššákovej. Foto N - Vladimír Šimíček
Z protestu za odvolanie Laššákovej. Foto N – Vladimír Šimíček

Ešte len v sobotu popoludní sa rozhodli, že jediná možnosť, ako dať najavo svoju nespokojnosť, je už len verejný protest. Predpoveď počasia hlásila slabý dážď, napokon to bol intenzívny lejak.

Na Námestie SNP v Bratislave napokon dorazilo okolo 250 – 300 ľudí s transparentmi. „Sme spokojní, že sa to vôbec udialo a navyše takto kultivovane. Sme kultúrni a podarilo sa nám to ukázať,“ hovoria Gréta Mária Srnová a Stanislav Krajči, ktorí celé zhromaždenie uvádzali za iniciatívu Stojíme pri kultúre.

Samozrejme, že očakávali vyššiu účasť; tú naznačovala aj niekoľkotisícová odozva na sociálnych sieťach. V Bratislave však od rána husto pršalo a neprestalo ani počas protestu.

„Dôležité je – a to bolo vidno aj na pódiu –, že za každým rečníkom je celá skupina ľudí, inštitúcií a organizácií z celého Slovenska, aká tu dosiaľ nebola.“

Ďalšie otázky dostane aj Pellegrini

Pred zhromaždením, počas ktorého sa prihovárali herec a režisér Martin Huba, herec Boris Farkaš, rektorka VŠVU Bohunka Koklesová, hudobník Martin Burlas či režisérka Jana Bučka, ešte nemali premyslené, čo bude ďalej. Isté však je, že tento protest nemal byť koniec, ale začiatok.

Na budúci týždeň naplánovali verejnú diskusiu, na ktorú pozvali ministerku Laššákovú, ale aj premiéra Petra Pellegriniho či nového ministra financií Ladislava Kamenického.

„Našou snahou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ľubica Laššáková

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie