Denník N

Jej otec dostal v nemocnici zlú krvnú skupinu, potom zomrel: Po otcovej smrti sa nám lekári začali vyhýbať

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pavol Palčo dostal v Univerzitnej nemocnici v Košiciach nesprávnu krvnú skupinu. Jeho dcéra Petra Denníku N opísala, ako sa k nim správali v nemocnici.

Pavol Palčo skončil v Univerzitnej nemocnici v Košiciach so zápalom pľúc. Užíval doma antibiotiká, ale nezabrali mu. Lekári zistili, že má na pľúcach krv, a preto ho operovali. „Tvrdili nám, že to je banálna operácia a malo by to byť bez komplikácií,“ opisuje Denníku N jeho dcéra Petra.

Operácia sa však podľa nej skomplikovala, a tak jej otec potreboval transfúzie krvi. Mal krvnú skupinu 0+, v nemocnici mu však dali B+.

Na zámenu krvi prišla transfúzna jednotka, ktorá mala dovtedy od Petrinho otca krv so skupinou nula pozitív, zrazu však prišla krv, ktorá mala byť B+.

„Lekári otca presunuli na ARO (oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny). Neviem, či mu začali zlyhávať orgány tam, alebo už na predchádzajúcom oddelení. Bol na umelej pľúcnej ventilácii, zlyhávali mu obličky a pečeň,“ hovorí jeho dcéra. O päť týždňov potom, čo dostal nesprávnu krvnú skupinu, Pavol Palčo zomrel.

Na ARO bol podľa nej týždeň, potom ho stabilizovali a previezli na Jednotku intenzívnej starostlivosti. Počas piatich týždňov, ktoré nasledovali, mali lekári aj sestry rodine hovoriť, že jeho stav sa zlepšuje.

Oni však subjektívne videli, že sa otec nemá lepšie. „Ale čo my ako laici vieme? Lekári nám tvrdili, že sa jeho stav zlepšuje, že jeho výsledky sú dobré, ale stále nevedia, prečo sa zavodňuje,“ opisuje jeho dcéra.

Otec mal po podaní nesprávnej krvnej skupiny

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie