Denník N

Keď sa nás deti spýtajú, čo sme urobili proti prehrievaniu Zeme, nechceme sa hanbiť

Znepokojené matky. Zľava Sandra Štasselová, Alexandra Just s dcérou, Mária Cagáňová Horská a Magdaléna Kalabová. Foto N – Peter Kováč
Znepokojené matky. Zľava Sandra Štasselová, Alexandra Just s dcérou, Mária Cagáňová Horská a Magdaléna Kalabová. Foto N – Peter Kováč

Na deň matiek zorganizovali pochod Bratislavou a svoju iniciatívu nazvali Znepokojené matky. Čo ich znepokojuje? Že politici kašlú na vedcov a vedkyne, ktorí kvôli klimatickej kríze bijú na poplach.

„Neviem si predstaviť, že by som len tak sedela so založenými rukami a čakala, že to za mňa ktosi vyrieši,“ hovorí Magdaléna Kalabová. „Je možnosť, že ak teraz zaspíme, o tridsať rokov tu môžeme mať boj o prežitie,“ dopĺňa ju kamarátka Mária Cagáňová Horská, ktorá na rukách drží svojho zaspávajúceho osemmesačného syna.

Obe sú súčasťou iniciatívy Znepokojené matky. Spolu s ďalšími kamarátkami a známymi na deň matiek zorganizovali Klimatický pochod rodičov. „Nedokážeme už len tak čakať, kým niekto konečne začne myslieť na naše deti a ich budúcnosť,“ hovorili na námestí SNP v Bratislave, kam prišla asi stovka ľudí. Svojím protestom podporili piatkové pochody mladých ľudí proti klimatickej zmene, ktoré sa v posledných dňoch konajú po celom svete.

„Bolo desivé, keď som si uvedomila, že množstvo z tých mladých ľudí, ktorí tomu veľmi dobre rozumejú, nemá ani volebné právo a že my vlastne budeme v sobotu rozhodovať o tom, aká bude ich budúcnosť,“ hovorí Sandra Štasselová, ktorá má dve deti a v piatok oslávi svoje tridsiate narodeniny.

Študentský štrajk za budúcnosť klímy sa koná aj v piatok 24. mája od 10.00 na Námestí SNP.

Čo urobí teplo s našou demokraciou?

Sandra aj Mária sedia za stolom s ďalšími dvoma mamami a chystajú sa na piatkový protest mladých ľudí. Keď sa ich spýtame, či zmenu klímy považujú za najdôležitejšiu tému súčasnosti, ktorá začína byť otázkou života a smrti, všetky prikývnu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie