Denník N

Je tu predzvesť prvého konfliktu medzi Čaputovou a koalíciou (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Bezák, Koščová Stach a Šeliga vyberajú udalosť, prešľap a podcenený moment týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Udalosť týždňa I.

Začalo sa moratórium k eurovoľbám. Kandiduje 31 politických subjektov, 349 kandidátov, vybrať si musíme stranu a na jej kandidátke môžeme uprednostniť dvoch kandidátov. Euractiv.sk urobil analýzu programov strán, teda tých pár, ktoré majú program a doplnil ju analýzou vyjadrení kandidátov. Oceňujem, v mnohom to uľahčuje rozhodovanie.

Udalosť týždňa II.

Prezident Alexander Van Der Bellen vymenoval menšinovú vládu, ktorá Rakúsko pod vedením kancelára Sebastiána Kurza povedie do predčasných volieb. Rozhodnutie nasledovalo po škandále Slobodnej strany Rakúska a jej šéfa Heinza- Christiana Stracheho, ktorý núkal možnému ruskému oligarchovi štátne zákazky výmenou za zaplatenie a podporu v predvolebnej kampani. Naozaj patriot, ktorý sa následne vzdal funkcie vicekancelára a predsedu strany. Predsedom FPO sa stáva Norbert Hofer, ktorý na tretí pokus prehral v prezidentských voľbách s Bellenom tesne so 49,7 percentami. Rakúska spoločnosť je polarizovaná. Slová prezidenta Bellena: „Toto nie sme my, čo sa udialo, to nie je Rakúsko“, sú skôr želaním ako obrazom rozloženia reálnych voličských preferencií.

Čo je Rakúsko a aké je, akú majú občania citlivosť na kauzy politických lídrov a komu dôverujú, ukážu až nastávajúce parlamentné voľby. Rakúska skúsenosť ukazuje, že ani po korupčných škandáloch FPO vo vláde 2000 – 2006 voliči nerezignovali na jej podporu, tá pretrváva a rastie. Zároveň  však plynú aj ďalšie ponaučenia: politik po škandále okamžite odstupuje, dočasná vláda je riešenie, predčasné voľby sú zodpovedajúcou reakciou.

Podcenená udalosť

Ombudsmanka Mária Patakyová predložila Národnej rade správu o problémoch v dodržiavaní ľudských práv na Slovensku a stave spravodlivosti. Vlani identifikovala 178 porušení základných práv a slobôd, najmä pri ochrane práv detí, seniorov a ďalších zraniteľných skupín. Upozornila na dlhodobý problém súdnictva, na zlyhávanie v prístupe ku vzdelaniu, vymaneniu sa z chudoby, ale aj na policajné postupy. Navrhla konkrétne riešenia, ktoré sú v kompetencii Národnej rady. Zásadná správa, za ktorú patrí ombudsmanke uznanie. Našich zákonodarcov však ochrana ľudských práv vôbec nezaujíma. V sále ich bolo prítomných šestnásť. To nie je len neúcta voči ombudsmanke, to je najmä neúcta voči občanom a ich právam. Alebo že by 134 poslancov sedelo vo svojich kanceláriách a po preštudovaní správy pripravovali legislatívne návrhy na vyriešenie problémov? Hm, ale prečo práve počas rokovania NR SR? Času medzi rokovaniami majú dostatok.

 

Ján Štrasser, spisovateľ

Udalosť týždňa

Nepostúpenie Slovenska do štvrťfinále majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji. Udalosťou nie je to nepostúpenie, ale čosi, čo sa na Slovensku tak často nevidí – 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Udalosti týždňa

Slovensko

Teraz najčítanejšie